Пирин


Като планинар мога да ви кажа, че най-много чужди туристи може да се срещнат в Пирин. И не в кръчмите в Банско, а горе по върховете. Може да бъдат от всякъде – от Полша, Чехия, Унгария, Германия, може да се срещнете и от Северните страни. Различават ли се като поведение в планината? Да, може да се предположи кой от коя страна е, по екипировката, по начина по който се държи.

Добра новина е, че Пирин е в класацията на в класация на "Гардиън" с топ 10 на природните паркове в Европа, които изданието препоръчва на британците да посетят. Селекцията е направена от читатели на "Гардиън", които посочили своите любими места из целия континент.

В текста, който съпровожда снимката от Пирин, са публикувани два съвета от читатели за всички, които биха искали да посетят родния национален парк:

Пирин е зашеметяващ с назъбените си планински върхове. Те се издигат до 3000 метра, езерата са кристално чисти, а дивата природа е фантастична”, пише Ейлърт Отем.

„Добро място да започнете обиколката си е Добринище, спокоен град близо до Банско. А за крайна точка бих препоръчал известният с виното си град Мелник, близо до Роженския манастир”, добавя друг потребител.

В класацията са включени още Дурмитор (Черна гора), Бутринт (Албания), Ватнайокул (Исландия) и много други.