Преди години ходехме на тренировки по тай чи в парка. Редовно, без да пропуска идваше и мъж на възраст, който беше с видимо ментално заболяване. Имаше късмета да се роди в добро семейство, защото за него се полага грижи. Беше много точен, не закъсняваше, заставаше в единия край и правеше някакви негови движения, все усмихнат. Другото, което правеше впечатление и при кратък разговор с него – паметта. Помнеше и цитираше в най-малки подробности. Може би тази памет и тази техника му позволяваше да оцелее в един жесток свят.

Той бе и повода да ме накара преди години още да потърся информация затова, че ученето наизуст на стихове развива паметта (на руски се каза на памяти) Запомнянето наизуст и овладяването на нов език помагат за подобряване на паметта. Освен това има памет на ръката, на тялото когато запомня поредица от движения… което означава, че преди всичко трябва да се живее активно и интересно.

Прост начин за подобряване на паметта


Невробиолози от университета във Ватерло, Канада, установиха, че четенето на глас подобрява паметта, съобщи Лента, предаде БТА.
Изследването обхванало 95 доброволци. Те се опитали да запомнят писмена информация, използвайки един от предложените им 4 метода - прочитане на текста за себе си или на глас, слушане на запис на своето или чуждо четене.
Резултатите от тестовете показали, че написаното се запаметява по-добре, ако устната реч и слушането са задействани едновременно.


По мнението на учените, думите се запомнят по-добре, когато към тях се прибави "производствен елемент" - някакво действие, което позволява информацията да се съхрани в дългосрочната памет. Подобно действие е преписването на текста.

Жените имат по-добра памет от мъжете


Kога жените губят остротата на ума си


Това може да е от полза за възрастните хора, на които като профилактика срещу слабоумие се препоръчва да решават кръстословици и главоблъсканици. Резултатите от изследването са качени на сайта MedicalXpress.