Уменията, които ще ни бъдат нужни

Уменията, които ще ни бъдат нужни

Уменията, които ще ни бъдат нужни в работата до 2020 г.


 

Какво ще трябва да можем, за да се реализираме добре на работното място в бъдеще, при целия напредък в технологиите, който настана, и промените в офис културата?

На този въпрос отговори и изследване на Университета на Финикс в САЩ, отразено от онлайн изданието ManagementIssues. Проучването посочи 10 умения, които ще бъдат нужни на хората, за да имат успех на работното място до 2020 г. Мнозина сред западните наблюдатели се съгласяват с изводите. Някои от тези умения ползваме днес. Според авторите, ще ни бъде необходимо следното:tomorrow pix

  • Умение да разбираме света около нас и неговото значение.

  • Социална интелигентност: способността да се свързваме с другите по дълбок и смислен начин. Способността ни да общуваме с другите правилно стои в основата на разликата между дългосрочните успех и провал.

  • Адаптивно мислене. Познатото старо мислене няма да помогне за създаване на дългосрочни и уникални решения на проблемите.

  • Кроскултурна компетентност. Все по-често работим с хора от други етноси, страни и култури.

  • Изчислително мислене. Опитвайки се да се справим с всички данни, които идват при нас, вече би трябвало да сме се научили да разделяме зърното от плявата – умение, което ще ни е още по-нужно в следващите години.

  • Нова медийна грамотност. Това е повече от доброто познаване на Twitter или Facebook. Ще трябва да се научим как да взаимодействаме с новите медии, без да бъдем засмукани от тяхната сила.

  • Трансдисциплинарност. Дори и при проверка за правопис тази дума не излиза, но това по същество означава разбиране на другите роли в компанията и как те си взаимодействат. Ще трябва да разбираме какво наистина мислят и правят човешките ресурси, финансите, IT и другите мистериознни дисциплини, изпълнявани от колегите, с които се поздравяваме в асансьора.

  • Дизайнът като начин на мислене. Това касае не само развитието на оригинални продукти. Важно е да има разбиране на работните процеси, така че те да са с максимална ефективност, собствен стил и да не останат неразбрани.

  • Мениджмънт на когнитивното натоварване. Да кажем, че имате твърде много задачи, повече отколкото можете да поемете. Можете ли мъдро да сортирате най-приоритетните?

  • Виртуално сътрудничество. Това е възможността да работите продуктивно и да демонстрирате присъствие (и стойност), като член на виртуални екипи.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.