Живеем във време когато компютрите, различните дигитални  устройства като смартфон, таблети, електронен четец са необходимост във всеки дом. Живеем в епохата на Интернет. И ако ние може и да срещаме трудности при използването им, то нашите деца са родени и живеят в тази епоха.

Колко често децата използват компютър, таблет, мобилен телефон? Колко време децата прекарват онлайн? Изследване, което да отговаря на тези въпроси за българските деца няма.

Деца онлайн. Деца в дигителна епоха. Digital Kidz


Това е изследване направено от компанията за антивирусен софтуер ESET  през септември 2014 г. в Москва. Били са анкетирани 600 семейства с деца в средна училищна възраст. Какво се оказва? 53% от децата на тази възраст ползват Интернет всеки ден. В къщи децата най-често са онлайн на компютър или нотбук, а в училище, в междучасията и на други места използват смартфон или таблет.

На 22% от учениците е забранено да използват интернет по време на учебни занятия. Тези деца са онлайн след като са приготвили домашните си работи.

9% от анкетираните родители смятат, че интернет трябва да се използва као работен инструмент, а онлайн игрите не трябва да се забраняват на децата.

Избрахме проучване, което е за Русия, защото може би се доближава повече до реалността у нас отколкото такова направено за САЩ или Англия. Имаме няколко въпроса по темата свързани с вашето дете

  • Вашето дете има ли личен компютър, таблет, електронен четец, смартфон

  • Колко често е онлайн вашето дете?

  • Знаете ли какво прави когато е онлайн? Какви уеб сайтове, социални мрежи посещава? С кого общува там?

  • Колко време прекарва онлайн?

  • Колко време и на кои игри играе когато е на компютър или използва мобилно устройство

  • Знаете ли колко е неговата сметка за телефона му


Въпросите може да бъдат още. Ако не знаете отговорите то тогава наблюдавайте вашето дете. Необходим е и баланс.

На тези и на много още въпроси може да получите на 1 ноември на първата конференция посветана на децата на дигитална епоха

Digital Kidz


За какво ще се говори на събитието. Ще говорят хора, които имат опит като Светлин Наков, съосновател на, Жюстин Томс, която е и майка на три деца.

Ще говорят за своя път, своята история, за това как да се използват компютрите и дигиталните технологии за по-добро образование, ще отговарят на вашите въпроси. Като тези

  • Ако детето ми използва компютър всеки ден, ще се пристрасти. Според последни проучвания, ако родителите регламентират използването на компютър от децата за определени часове през деня, това би възпитало тяхното чувство за самодисциплина – децата се научават ефективно и пълноценно да използват времето си.


Интересен е фактът, че Бил Гейтс е позволявал на дъщеря си да използва компютър само за 45 минути на ден, когато тя е била на 10 години.

-       Детето ми е твърде малко, за да използва компютър. Според изследвания децата на 3-4 годишна възраст, използващи компютър подсилват уменията си за решаване на конфликти в по-голяма степен от децата, които не използват компютър в същата възрастова група. Сред останалите ползи се открояват сръчност и стратегическо планиране.

-         Видео игрите не носят никаква образователна стойност за детето ми Съществуват стратегически и образователни игри, които биха били полезни за вашето дете. Те могат да повлияят на децата в положителна насока – развитие на способността за обръщане внимание на детайлите, както и визуална памет.

digital kidz

Малко отклонение, личната история. В къщи мъжете са програмисти, таткото, синът… Синът порасна между компютрите, бяхме студенти и гледахме на него като на голям. Математическата гимназия дойде естествено, състезанията, олимпиадите, проектите, наградите, завърши като отличник на випуска си софтуерно инженерство.  Но най-важното винаги е имало баланс. Баланс на времето прекарано на компютър и времето прекарано в спорт, навън сред природата. И днес е така, времето за работа с компютър е 9 часа, само 1 час е личното време, останалото е на работа. Кара колело всеки ден, алпинист. И свири на китара. През почивните дни почти няма време, което да прекара на компютър.