Седмица на кърменето се провежда в първата седмица на август

Фактите:

Все по-голям брой медицински доказателства през последното десетилетие показват, че повишаване степента на кърменето има положителен резултат по отношение на общественото здраве. Въпреки че Световната здравна Организация, УНИЦЕФ и Министерството на здравеопазването – Национален комитет по кърмене, както и редица НПО работещи по проблема, препоръчват изключително кърмене на бебета за първите шест месеца, степента на изключителното кърмене в България е твърде ниска. Националното проучване „Храненето на кърмачетата и малки деца до 5-годишна възраст и отглеждането им в семейството“ (2009 г.), очертава следните проблеми, свързани с кърменето:
късно начало на кърмене;
кратка продължителност на кърмене;
ниска честота на изключителното кърмене;
ранно захранване.

Моята истина


Децата вече са големи, с награди от олимпиади и състезания. Преди 20 години нещата бяха по-различни, бяхме млади и луди - не е лесно да станеш майка втори курс студент. Оказа се, че и други момичета го правят и всичките ходехме на лекции, имахме дете и се справяхме. И кърмехме.

От разстоянието на времето мога да твърдя, че ако децата се кърмят са по-здрави и по-умни (по-успешни)
Моите малки истини по темата – не мислете, че големината на бюста е решаваща. Трябва да включите в храната си много орехи, ядки, покълнали семена, жито и малко (качествена) бира.

Използвайте помпички, ако се налага. Кърмата може да се съхрани до следващото хранене (проверено)

Ако се налага да дохранвате не давайте храната с биберон, а с лъжичка, бебето трябва да положи усилие при храненето.

Не давайте вода подсладена със захар (аз съм давала отвара от копър, помага и при коликите, подсладена с малко домашен мед).

Около 40 ден на бебето можете да дадете с лъжича първите няколко лъжички прясно изцеден ябълков сок.

Първите пюрета около 3 месец.

Ако работата ви налага може още от първия ден да водите детето със себе си (на кенгуро, колкото по-близо до вас толкова по-добре)
И слушайте вътрешния си глас. Не толкова какво на вас ви се иска да направите, а какво ви казва собествения ви инстикт и прочетеното в книгите (Д-р Спок) Интернет, какво са ви казали в детската консултация

Преди няколко дена колежка се похвали "Утре ставам леля" Планирано раждане със секцио. На другия ден почерпи за племенника. Колко много майки избират да родят със секцио? Естественото раждане не е ли много по-лесно, та болката, колкото и да е силна ще отмине в момента, който чуете плача на вашето дете.

Има майки, които трябват да родят с операция, има и такива, които не могат да кърмят (по здравословни причини) Те не трябва да се чустват виновни затова, че не могат да дадат на детето си най-добрата храна. те дават любов

Има майки, които кърмят открито и на обществени места. Това също не е правилно според мен - това е интимен момент.

Трудно е да събереш толкова много неща и фактите и твоя път.

world-breastfeeding-week

Десет стъпки към успешно кърмене


(документ на УНИЦЕФ/СЗО, подписан и от Българското правителстово)

Всички здравни заведения, в които жените раждат и се осъществяват грижи за новородените, трябва да изпълняват следните десет изисквания:
1. Да имат писмени насоки за поощряване на кърменето, с които редовно да се запознава целият персонал на заведението.
2. Всички сътрудници да бъдат обучени теоретически и практически, за да могат да изпълняват основните насоки за поощряване на кърменето.
3. Всички бременни жени да бъдат информирани за предимствата и практическото осъществяване на кърменето.
4. Да се дава възможност на майките да слагат детето на гърдата още в първите минути след раждането.
5. Персоналът да обяснява конкретно на майките как да слагат бебето на гърдата и как да запазят и стимулират производството на мляко дори при раздяла с детето си.
6. На новородените да не се дават нито течности, нито други храни като добавка към майчиното мляко, ако това не се препоръчва по здравословни причини.
7. Майките и децата трябва да бъдат настанявани заедно и да не бъдат разделяни.
8. Персоналът да окуражава майките да кърмят бебетата според потребностите им.
9. На кърмачетата да не се дават гумени биберони или залъгалки.
10. Да се поощрява създаването на групи за кърмене и да се осигурява контакт за майките с тези групи при изписването от болницата или родилния дом.

Коментари на страницата във Фейсбук:

#

Атанаска Пеева Кърмих една година сина си.Почти не ми е боледувал!!!

#

Boryana Todorova ot tozi kontakt s deteto -karmeneto-ne bih se otkazala nikoga.az imam 2 deca i sam mn.dovolna 4e uspjh da gi karmj,ne boleduvat razvivat se mn,po dobre vav vsjko ewdno otno6enie.maiki,karmete decata si za da imame edno zdravo bade6to pokolenie.tova e sve6tenno!evala na vsi4ki koito predpo4itat karmeneto pred edna izpu6ena cigara s kafeto.evala!!!

#

Nevena Sharlagandzhieva И още нещо, това че по време на кърмене бюста ще се обезформи, не е вярно (ако се случи , то това ще бъде по време на самата бременност). Просто това е оправдание на някои да не кърмят:)

#

Zlatka Georgieva Busta se vazstanovyava sled kato spresh da karmish, pone taka sym 4ula. Sled 19 dena pravya 4 godini non-stop laktacia, dvete si deca edno sled drugo karmih, i malkia oshte tarsi ot vreme na vreme. Da sa ni jivi i zdravi :)

#

Tamara Todorova Това са наи приятните и незабравими мигове за една майка.

#

Атанаска Пеева Бюста се възстановява.Даже сега ми е доста по -голям с годините.А синът ми,да ми е жив и здрав,вече 20 годишен -израстна здраво,спокойно момче.Слабо ,високо,никога не е бил злояд.Между другото-изкуствено кърменините деца стават доста дебели ,и после като възрастни!

#

Petya Rumenova Petrova Г-жо всичко е индивидуално и не зависи от кърменето! Това са стари разбирания от преди 20 години...Пълни глупости!!!!!!!

#

Recepti ‎@Petya Rumenova Petrova а какво е твоето мнение по въпроса? И от какво зависи

#

Maria Maneva Аз кърмих и двете си деца, но мен навремето не са ме кърмили дълго, а не съм дебела. Има майки, които имат желание да кърмят, но нямат кърма. На тях може би ще им стане неприятно от подобен род заключения, така моля занапред въздържайте се, за да няма жлъчни коментари по ваш адрес! Поздрави! Иначе ДА- на кърменето с двете ръце!!!

#

Petya Rumenova Petrova Между другото-изкуствено кърменините деца стават доста дебели ,и после като възрастни! - Е коректно ли е да се обобщава така! Защо хората пишат такива глупости??? Една майка ако има колебания или проблем първо трябва да се консултира със своят лекар и не трябва да чете такива мнения от преди 20 години. Ако не може да кърми, то това или си има някаква причина или е по нейно желание. Това е неин избор и не е вярно, че детето като не се кърми е болнаво.

#

Recepti Разбирам Петя, в блога писах и за този случай,има майки, к' не могат да кърмят, тогава това се компенсира с много любов и грижи. Кърмата може да спре и от стрес, може и др неща да се случат. Не разбирам само тенденцията за раждане със секцио, да се избира този начин