Усмивката на бебето е естествен опиат за майката


bebe-15-smile


Ако майките  видят усмивките на техните  бебета, то те могат да изпитат ефекта на упойващо вещество по естествен път,казват изследователите.


Според изследването, гледката на усмихнатото  бебе  задейства тази част от мозъка, която се занимава с чувството за възнаграждение и удоволствие.


Като част от проучването, изследователи от   Детската болница в Тексас са наблюдавали  28 първескини с бебета на възраст между 5-10 месеца.


Майките имали MRI тест на мозъка, докато гледали снимки на собствените си деца, както и на други бебета.


Изследователите забелязали, че когато майките  гледали лицата на децата ",  скенера показал, притока на кръв в мозъка и открили участъците, които постоянно са били най-активни .


Интересното е, че веднага след като майките идентифицирани собствените си бебета, областите на мозъка, свързани с "наградата" се задействали и хормона допамин , който е важен за обучението, мотивирането, съня и контрола на движенията станал активен.


Силата на реакцията зависела от израза на лицето на бебето, като най-силна била при вида на детската усмивка, съобщава Телеграф.


Водещ автор на изследването д-р Лейн Strathearn заяви: "Това са областите, които са активирани и в други експерименти, свързани с невротрансмитера допамин.


"Може би   усмихнатото лице на  бебето действа на майката като естествен опиат", добави той.


Резултатите са публикувани в американското медицинско списание педиатрия. (АНИ)