Кърмене

Кърмене

“Малкото дете живее от млякото и обичта на майката”
Омир


Кърменето здраве за детето, здраве за майката


Седмица на кърменето се провежда в първата седмица на август. Това изследване още веднъж доказва, че кърменето е здраве, здраве за детето, здраве за майката.

Известно е, че майчиното мляко е по-полезно за децата отколкото адаптираните млека. Оказва се, че кърменето е полезно и за майката, а това е голям плюс за ествственото хранене на бебето.

При проведено изследване с участие на 140 000 млади майки, половината от които кърмили своите деца, а другите ги хранили с адаптирани млека. Наблюденията за здравето на жените в период на няколко години, колкото е продължило изследването, е установено, че тези, които са кърмили детето си с 10% по-малко страдат от болести на сърцето. Също така се наблюдава понижение на развитие на диабет и хипертония.

Жените, които кърмят от един до пет месеца с 39%  по-малко при тях се наблюдава развитие на метаболичен синдром (резистентност към инсулин). Сред жените с гестационен диабет процентът на намаляване е 44%.

Гестационен диабет или т.нар.  диабет на бременността представлява различна по тежест непоносимост към въглехидрати, която започва или бива първоначално диагностицирана по време на бременност. Може да представлява също така и неспособност на тъканите да абсорбират глюкоза от кръвния поток по време на бременност, което се дължи на недостиг на хормона инсулин.

Ако майката кърми своето дете около 9-12 месеца то рискът от матаболичен синдром намалява до 86%.

По този начин се доказва, че кърменето е полезно и за здравето на майката, запазва жисноността и младостта на майката.



Източник: Times of India

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.