Разликата между пещерните хора и съвременните хора, когато отглеждат децата си е в липсата на време и в проявата на внимание към децата.
Това са иводите от изследване направено от психолози от университета Нот Дам, щата Индиана като са съпоставили техниките за отглеждане на съвременни майки и татковци на 3-годишни деца с техниките на родители от Ледниковата епоха. Данните от проучването показват, че за разлика от съвременната практика децата да се оставят да плачат и да се кърмят само няколко месеца, в древни времена майките постоянно са галили и прегръщали малките си, изобщо не са ги удряли, кърмили са ги до пет години и са ги оставяли да прекарват много време на открито.

"Топлото и грижовно отношение осигурява спокойствие на мозъка в периода, когато детето се развива и се научава да общува със заобикалящия го свят" - обясняват психолозите. Според тях днес можем да говорим за епидемия от тревожност сред младото поколение.

"Децата, които не получават достатъчно емоционално внимание в ранния си живот, израстват самовглъбени и несъстрадателни", допълва ръководителят на проекта проф. Нарваес.


life-scene