Работещите майки отглеждат по-независими деца

Работещите майки отглеждат по-независими деца

Работещите майки отглеждат по-независими деца


Една майка винаги се чувства виновна. Никога не прави достатъчно, не жонглира достатъчно със задачите си или самата тя не е достатъчна в съвременния свят, в който грижите за семейството, работата и (надявам се) личния живот я държат на крак от сутрин до вечер.

Навсякъде хвърчат заглавия като: „Бъдете работеща майка, без да мразите живота си“, „Стига с майчината вина!“ и „Потушете майчината вина веднъж завинаги“.

А ако по начало не е нужно да се чувствате виновни? Ами ако фактът, че сте работеща майка всъщност е от огромна полза за децата ви?

Ново проучване на Катлийн МакГин и колегите й от Harvard Business School (HBS) сочи, че работещите майки отглеждат по-успешни дъщери и по-грижовни и съпричастни синове. Вярно е!

МакГин, професор по Бизнес администрация в университета, провежда проучването заедно с Майра Руиз Кастро, изследовател в HBS, и Елизабет Лонг Линго от Mt. Holyoke College. След анализ на International Social Survey Programme и на резултатите от две анкети, наречени Family and Changing Gender Roles, те откриват, че работещите майки всъщност се справят много по-добре, отколкото си мислят.

Други интересни открития включват:

  • Момчетата, чиито майки работят извън дома, имат същия шанс да заемат ръководни постове през съзнателния си живот, като тези, отгледани от неработещи майки. От друга страна, за жените, отгледани от работещи майки, вероятността да се доберат до ръководна позиция е по-голяма.

  • Майките, които са работили, не оказват влияние върху доходите на синовете си, но дъщерите с работещи майки изкарват повече от връстниците си, чиито родителки са си стояли вкъщи.

  • Момчетата, чиито майки работят извън дома, са по-склонни да помагат с домакинските задължения и грижите за семейството.

  • Момичетата, отгледани от работещи майки, прекарват средно повече време с децата си, отколкото тези с майки-домакини.

  • Дефиницията за работеща майка учените основават на следния въпрос: „Майка ви някога работила ли е за пари, след раждането ви и преди да навършите 14?“

  • Това означава, че за целите на проучването, не е нужно работещите майки да са изградили професионална кариера. Трудещите се временно или на половин работен ден също помагат на децата си.


МакГин уверява майките, че носят огромни ползи на семейството си, казвайки им: „Съществува много потенциална вина в това, и двамата родители да работят извън дома. Но според нашето проучване, ако имате работа, която обичате, не само помагате финансово на семейството си и професионално и емоционално на самите себе си, но и на децата си.”

И така. Съпрузи на работещи майки, купете им букет цветя на път за вкъщи и им се отблагодарете. Те го заслужават!

А вие, майки, не бъдете толкова самокритични!

Лари Ким, основател и главен технически сътрудник на WordStream, за Inc.com

На бг manager.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.