Електронните цигари са опасни за здравето!


Електронните цигари съдържат до 10 пъти повече канцерогенни агенти, отколкото обикновения тютюн, предупредиха японски учени.

Изследването, поръчано от японското министерство на здравеопазването, има за цел да сравни вредата от традиционните цигари и електронния им вариант. Електронната алтернатива става все по-популярна в цял свят. Особено сред младите хора, които нагряват ароматизирана течност, съдържаща по-малко никотин, и вдишват парата. На вид електронните цигари приличат на обикновените, но от тях не излиза истински дим, което ги прави подходящи за затворени помещения.

Електронните цигари не са безопасни

Японските изследователи са открили канцерогени като формалдехид и ацеталдехид в парата. Формалдехидът е вещество, което може да откриете в строителните материали, а в електронните цигари съдържанието му е 10 пъти по-високо.

el cigari

 

Неотдавна проучване установи, че изпаренията от електронните цигари увреждат клетките по същия начин, както и димът от традиционните тютюневи изделия. Учените отгледаха човешки бронхиални клетки в среда с пари от електронни цигари и в среда с цигарен дим. Резултатите показаха, че двете групи клетки имат сходни образци на генна експресия. Това означава, че е възможно да се получат клетъчни увреждания в резултат на мутации, които могат да предизвикат рак. Резултатите от изследването бяха представени в рамките на годишната конференция на Американската асоциация за онкологични изследвания в Сан Диего и са публикувани в Clinical Cancer Research.