Жените и комплекса за малоценност

Жените и комплекса за малоценност

Жените страдат от комплекс за малоценност още от 6-годишна възраст


Това доказаха учени от Нюйоркския университет с изследване, публикувано в сп. „Сайънс“, предаде БТА.
Малките момичета вярват, че мъжете по начало са по-умни и по-талантливи от жените, което ги демотивира да предприемат нови начинания и да правят кариера. Наличието на този стереотип не е изненада, но откритията показват, че тези отклонения могат да засегнат деца в много ранна възраст. „Обществото ни свързва високо интелектуалните способности повече с мъжкия пол отколкото с женския“, каза съавторът на проучването професор Андрей Симпиън.
Изследването е проведено сред 400 деца на възраст между 5 и 7 години. В първата част на момчетата и момичетата е била разказана история за „много, много умна“ личност, въплъщаваща детската представа за брилянтност.
После всички са били помолени да идентифицират този човек измежду две снимки на мъже и две на жени. Хората от фотографиите са били добре облечени, на приблизително една и съща възраст и са изглеждали еднакво щастливи.
5-годишните са свързали брилянтността с техния собствен пол. Но по-големите момичета, на възраст между 6 и 7 години, са избирали категорично повече мъже от четирите снимки. Резултатите са били подобни и, когато са им били показани снимки на деца.
Интересен е фактът, че момичетата избраха повече представители на своя пол, когато ги помолиха да покажат кое от децата се справя добре в училище според тях. Това означава, че тяхната представа за брилянтност не се базира на академичното представяне, твърдят авторите на изследването.
„Тези стереотипи се разпространяват свободно, без да са подкрепени от никакви обективни показатели, като постижения и интелигентност“, казва професор Чимпиън.
Във втората част от проучването децата трябвало да играят на две бордови игри – едната „за деца, които са истински умни“ и другата „за деца, които се стараят много упорито“. Момичетата и момчетата на 5-годишна възраст са проявили сходен интерес към първата. По-големите момчета също, но момичетата на 6-7 г. са поискали да играят втората игра.
Все още не е ясно откъде идват стереотипите, но най-вероятните източници са родителите, учителите, връстниците и медиите. Очевидно е обаче, че трябва да се предприемат действия, така че тези отклонения да не повлияят професионалния стремеж на жените.
Психоложката професор Ребека Биглър от Тексаския университет в Остин казва, че стереотипите се задълбочават в началните класове на основното училище. Тогава учениците изучават гениални личности от сферата на науката, историята, музиката и литературата, които са предимно мъже. Според нея е важно уроците да се комбинират с информация за половата дискриминация.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.