Флашмоб "Да легнем на паважа"


На 1 юни 2015 г. се проведе атрактивна акция, насочена към спиране на войната по пътищата. Десетки хора легнаха на паважа пред храм "Свети Александър Невски" в София за да изразят по този нестандартен начин своя протест срещу неразумното шофиране. Те са 655, колкото и жертвите по пътищата през 2014 г у нас. Организатор на проявата е Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Владимир Тодоров от Асоциацията коментира: 655 души миналата година са загинали. Ние се опитваме да покажем нагледно каква огромна цифра е това. Това е едно море от хора. Той каза, че идеята на инициативата "Да легнем на паважа" е да се провокира толерантно и разумно шофиране. Дата на провеждането на събитието - 1-ви юни, е избрана не случайно, защото, според статистиката, загиналите деца през миналата година са 33.

Искаме с това да покажем, че в началото на летния период родителите трябва да превозват децата си отговорно, с детски седалки, с колани, да спираме на пешеходни пътеки, да бъдем толератни към мотористите, призова Тодоров.

Доброволци и участници в проявата изпълниха голяма част от пространството около църквата "Свети,Александър Невски", като легнаха за около 2-3 секунди на паважа.

flashmob zhertvi na pytyaИнформацията е на БНР