Европейски дни на наследството

Европейски дни на наследството
След последното издание, Столичната община и Министерството на културата обединиха отново усилията си, за да организират съвместно с Френското посолство и Френския институт в България Европейски дни на наследството в София през 2017.

European Heritage Days in Bulgaria - инициатива за която има какво да се научи
Инициативата, подкрепена от Съвета на Европа и от Европейската комисия, се провежда всяка година през месец септември и в нея се включват милиони хора от почти всички страни на нашия континент. Първите дни на културното наследство са организирани през 1984 г. във Франция от Министерство на културата, по инициатива на министър Жак Ланг. От 1991 г. насам са познати като Европейски дни на наследството. В значителен брой държави, между които и България, те имат голям успех сред хората, любознателни да посетят престижни обекти, които обикновено са с ограничен достъп и това спомага да осъзнаят важността на опазването и популяризирането на културното наследство.

И тази година, Европейските дни на наследството в столицата ще се проведат на 16 и 17 септември, по време на Празника на София, което ще допринесе не само за празничния облик на града ни, но и ще привлече вниманието на публиката върху красотата, опазването и популяризирането на културното ни наследство.В София, Европейските дни на наследството ще предоставят на гражданите и гостите на столицата ни рядката възможност да посетят различни труднодостъпни забележителности с висока културна стойност - сгради на министерства, съдебни институции, частни резиденции и висши учебни заведения.

За посещение врати ще отворят знаковите сгради на Президентството, Народното събрание, Министерство на отбраната и Министерство на външните работи. Отворени за гражданите ще са Съдебната палата, Европейската комисия в България, Френската резиденция и Британски съвет. Ще можете да посетите и една от най-красивите сгради от началото на 20-ти век в София - Военния клуб. Ако обичате книгите, можете да видите част от уникалните книжовни богатства, които се съхраняват в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще се присъедини към инициативата на 17 септември, неделя. В Ректората, сградата на който е паметник на културата, гостите ще имат възможност да посетят Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“, Аулата, Музея на Софийския университет, Музея по палеонтология и исторична геология, Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, емблематичните аудитории 272-ра и 65-та. Гражданите ще могат да посетят също Биологическия и Богословския факултети и Ботаническата градина в София. Отворена за посещение ще е и най-старата запазена сграда в София – тази на Археологическия музей и една от първите сгради с цялостна железобетонна конструкция от края на ХІХ век – сградата на музея „Земята и хората”.Вратите си ще отворят Военна академия „Георги С. Раковски“, БНР, Софийската Синагога, Баня Баши Джамия, а Католическата катедрала „Св. Йосиф“ кани гражданите да се присъединят към Светата Литургия, която ще се отслужи на български, полски и латински езици.На 16 септември, събота, от 10:00 до 12:00 часа, Ви предлагаме да се разходите "По стъпките на религиозната толерантност в София", с маршрут: Катедрален храм „Св. Неделя“, Баня Баши джамия, Софийската синагога и Католическа катедрала „Свети Йосиф“. В неделя, на 17 септември, по повод „Европейска седмица на мобилността“ Ви очаква „Разходка с ретро-трамвай“. Маршрутите са организирани с екскурзовод на български език.

Може да видите програмата тук Източник: artsofia.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.