Ден на милосърдието

Ден на милосърдието

6 август е Световен ден на борба за забрана на ядреното оръжие и Ден на Хирошима  и Ден на милосърдиетоДен на Хирошима


На 6 август 1945 г. американски бомбардировач Б-29 хвърля атомна бомба над японския град Хирошима. Над 70 хиляди души загиват на място, а още толкова умират до края на 1945 година. Три дни след Хирошима, атомна бомба поразява и град Нагасаки. Двете унищожителни нападения слагат бързо край на Втората световна война, но на огромна цена.

На място в Хирошима загиват между 70 и 80 000 души от бомба с име "Момченцето", но до края на годината общият брой на жертвите достига между 140 000 и 166 000 заради рани от изгаряне и радиационно натравяне, които погубват още много хора. Около 69% от постройките в града са напълно разрушени, а 7% - частично. Олеандърът се превръща в официалното цвете-символ на Хирошима, защото е първото растение, което разцъфва след ядрения взрив. Три дни по-късно – на 9 август, над Нагасаки е хвърлена и бомбата „Дебелак”, от която загиват близо 80 000 души

Ето какво споделя Кейко Огура - оцеляла от Хирошима: Американци са ми казвали: ако не беше бомбата, е трябвало да си направиш харакири, да се самоубиеш. Това е ужасяващо оправдание.

Hiroshima marks 69th anniversary of the atomic bombing

На 6 август 2015 г. с възпоменателни церемонии в "Парка на мира", Япония почете паметта на загиналите преди 70 години от американската атомна бомбардировка на Хирошима. Точно в 8 часа и 15 минути местно време, часът в който на 6 август 1945 г. избухва бомбата, хвърлена от американския бомбардировач Б-29, над Хирошима се разнесе камбанен звън, който отмерваше минутата мълчание в памет на жертвите.

Премиерът Шиндзо Абе заяви, че Япония ще положи всички усилия да създаде свят без ядрено оръжие и добави, че догодина в Хирошима ще се състои среща на министрите на външните работи на страните от Г-7, на която ще се обсъжда и темата за ядреното оръжие.

Кметът на Хирошима за пореден път покани президента на Съединените щати да посети града и да се срещне с хора, преживели тази трагедия, да чуе историите на оцелелите. Десетилетия след бомбардировките на Хирошима и Нагасаки събитията там са представяни като "необходимо зло" и нито един действащ американски президент не е посещавал японските градове  Повечето фотографски и видеоматериали от разрушенията и пораженията върху хората остават засекретени до 80-те години на 20 век.

Единствената оцеляла сграда в епицентъра на бомбата сега е известна като Мемориала в Хирошима и въпреки възраженията на китайските и американски власти е вписана в списъка на ЮНЕСКО на Световното наследство като "символ на най-разрушителната сила, създавана от човечеството."

Ден на милосърдието


посветен е на състраданието към жертвите на атомните бомбардировки, войните и тероризма


У нас се отбелязва от Националния музей “Земята и хората”. Само на този ден в залата на Гигантските кристали се експонира “камъкът от Хирошима”.

Гранитният къс е от уличната настилка, която се намира в близост до епицентъра на атомния взрив, разказва директорът на музея Чавдар Начев за БНР:

Това е отдаване на почит към жертвите от атомната бомбардировка и, на второ място, това е една гаранция, че няма да се забравят от бомбардировка с нейните хиляди жертви, и че бъдещите поколения ще се борят за един траен мир на земята и за опазване на планетата Земя. 91-ва година са откупени тия 188 къса. Върху всеки къс е направен барелеф на богинята Канон, тя е богиня на милосърдието в японската митология и са разпратени до държавните глави на 188 държави, това са почти всички държави, действащи в света. Нашият камък 1996 година беше предаден на музея от президента тогава Петър Стоянов.

Памет от Хирошима


Обикновена трамвайно паве с изсечен в него женски образ е централно действащо лице на Деня на Милосърдието, посветен на жертвите на атомните бомбардировки. Павето е лежало, заедно със стотици други, на 200 метра от взрива в сутринта на 6 август 1945 година над японския град Хирошима. Японецът Рейкио Умемото, гледал две седмици след експлозията трамвайните павета, посипани с прахта на изгорелите жертви на трагедията, ги закупува около 20 години след това и чака още 20 години нивото на радиация да отслабне до безопасно ниво. След това гравира на всяко паве японската богиня на милосърдието Каннон и изписва: „От Хирошима”. Изготвя по този начин 188 артефакта, които подарява на 188 държави.

Използвана информация на БНР

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.