Представата ни за времето

Представата ни за времето

Любопитни факти, които ще преобърнат представата ви за времето


1. Клеопатра e живяла по-близо до времето, в което е измислен Snapchat, отколкото до това, в което е издигната Голямата пирамида в Гиза. Клеопатра е умряла преди малко повече от 2000 години - 30 пр.н.е., а Голямата пирамида в Гиза е построена около 2560 пр. н. е., което е повече от 2500 години по-рано.
2. В допълнение, издигането на Хеопсовата пирамида е по-отдалечено от времето на римляните, отколкото сме ние.
3. Като сме се отправили към древността - периодът от време между Стегозавъра и Тиранозавър Рекс е по-голям, отколкото сътоношението Т-рекс и човечеството. Не само, че те не са живели по едно и същото време, но и Т-рекс, който е живял преди 85 - 65 мил. години, е живял 74 мил. години след като Стегозавъра е изчезнал.
4. Оксфордския университет е по-стар от ацтекската цивилизация. В Оксфорд започва да се преподава още през 1096 г. Според учени, ацтекската цивилизация е създадена не по-рано от 13-ти век.
5. Харвардският университет е основан преди Исак Нютон да публикува своите закони за движението и гравитацията. Харвард е основан през 1636 г., почти 50 години преди великият Нютон да публикува през 1687 г. Законите на Нютон и теорията за гравитацията.
6. Човек стъпва на луната само за 66 години, след като братята Райт измислят летящата машина. Първият полет на братята Райт се състои през 1903 г., а Аполо 11 се приземява на Луната през 1969 г.
7. Мамутите са все още живи, когато е построена Хеопсовата пирамида в Гиза. Когато мамутите изчезват от лицето на Земята (около 1560 г. пр.н.е.), пирамидата е вече на около 1000 години.
8. Когато по екраните излиза първият филм от поредицата "Междузвездни войни", във Франция все още се ипълняват смъртни присъди с гилотина. Последната такава екзекуция се е състояла през 1977 г.
9. Когато се основава Paramount Studios, Османската империя все още е съществувала. Тя е основана около 1300 г. и просъществува до 1922 г. Филмовото студио Paramount е основано през 1912 година.
10. Айфеловата кула е открита през същата година, когато е основана компанията Nintendo. Повечето хора знаят, че Айфеловата кула е открита за Световното изложение през 1889 г.. Но може би не знаете, че Nintendo първоначално е компания, която произвежда карти за игра и е основана през същата година.time pix 2
11. Ане Франк и Мартин Лутър Кинг са връстници. Те са имали много различен житейски път, но и Ане Франк и Мартин Лутър Кинг са родени през 1929 г.
12. Някои китове, живеещи днес, са родени преди да бъде издаден "Моби Дик". Смята се, че гренландските китове живеят повече от 200 години. "Моби Дик" е публикувана през 1851 г., което означава, че сега може би има китове, които са почти 50 години по-стари от книгата.
13. Плутон не е завършил и една орбита около Слънцето, откакто е бил открит и обявен за планета и в последствие този статут му е отнет. Плутон е открит от обсерваторията в Флагстаф, Аризона, през 1930 г. От 2006 г. вече не се приема за планета. Заради разстоянието му от Слънцето, Плутон изминава своята орбита около нашата звезда за 248 земни години. Това означава, че за периода, в който сме го приемали за 9-та планета от Слънчевата система, той не е изминал и половината от пътя.
14. Ако историята на вселената, от Големия взрив до този момент, се свие до една календарната година, тогава цялата човешка история ще заеме едва последната минута от последния час на последния ден на тази година.
15. Повече от 6% от всички хора, живели някога, са сред нас днес. Поради демографския бум, след напредъка в технологиите и медицината, сегашното население на Земята е около 6% от общото население в историята на планетата.

Всичко, което виждате да се е случило в миналото, не в настоящето


Източник: abcfact

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.