Скрининг за рак на гърдата

Скрининг за рак на гърдата

Ракът на гърдата може да се открие по женските сълзи


Учени от американската компания Ascendant Diagnostics работят по нова технология за скрининг на рака. Те вярват, че протеините в сълзите могат да помогнат за откриване на рак на гърдата с точност до 90%. "Анализът на скрининга за рак на гърдата се основава на собствен набор от протеини, намерени в слъзната течност", обясняват от компанията.

Около 400 жени от Нова Зеландия са дарили сълзите си за науката. За целта на изследването те са станали донори, докато са гледали на голям екран сърцераздирателния филм "Бруклин".

В момента, мамографията е най-разпространеният метод за откриване на рак на гърдата, но тя не е толкова ефективна при жени с по-плътна тъкан на гърдата, твърдят изследователите. От Ascendant Diagnostics се надяват да създадат средство, което да може по-лесно да открива рака на гърдата в по-ранен стадий.

Новата технология все още е в процес на разработка и вероятно ще минат години до нейното усъвършенстване, като се планира тя да се използва в комбинация с други техники за скрининг.

Рискови фактори за онкологично заболяване

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.