Учени успяха да изпратят просто умствено съобщение от един човек в Индия до друг във Франция без какъвто и да контакт между тях, предаде БТА.

 Учени осъществиха телепатична връзка


За експеримента човекът в Индия е имал на главата електроди, които са предавали мозъчната му активност като електроенцефалограма по интернет, докато е мислел за много прости поздрави – „добър ден” и „здравей”.


 Компютърът превърнал думите в дигитален двоичен код, а след това ги изпратил на друг компютър, който ги предал с помощта на робот на мозъка на човека във Франция под формата на светлинни проблясвания, които той усетил с периферното си зрение. Той нито можел да чуе, нито да види самите послания, но успял да интерпретира светлинните сигнали, съответстващи на посланията. Това се приема за предаване на послание с телепатия.

„Искахме да видим дали двама души могат да комуникират пряко, като се регистрира мозъчната активност на единия човек и тя се инжектира на втори човек на голямо разстояние със съществуващата технология”, заяви неврологът проф. Алваро Паскуал-Леоне от Харвард. „Такова средство е интернет и затова си помислихме дали можем да направим експеримент, който без говор или писане да установи пряка комуникация между два мозъка".

В експеримента са участвали също учени от университета на Барселона и испанската фирма „Старлаб”, както и френската компания „Аксилум роботикс”. Различни екипи работят върху телепатичните съобщения от десетина години. През 2013 г. невробиолози от университета „Дюк” в САЩ успяха да предадат с телепатия информация между два плъха.

Телепатията (на гръцки: τηλε, означава "далечно разстояние" и πάθεια "чувство") е парапсихологическо явление, според което може да се пренасят мисли и чувства между хора на далечни разстояния без използването на традиционните средства на техниката и технологии. С обикновени думи телепатията може да се опише като способност за четене на мисли.

Снимка: Shutterstock