Мартеницата и читалището в списъка на ЮНЕСКО

Мартеницата и читалището в списъка на ЮНЕСКО

Какво е общото между мартеницата и читалището?


През декември 2017 г. бяха включени в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследствоНа 6 декември 2017 г.  мартеницата  бе вписана Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО.

Номинацията за мартеницата, която бе вписана в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството, е мултинационална кандидатура, която е представена съвместно от България, Румъния, Молдова и Република Македония. От българска страна по кандидатурата са работили проф. Албена Георгиева и Милена Любенова от ИЕФЕМ при БАН, допълват от Министерството на културата.


martenica mariana gelovaНа 8 декември 2017 г. Междуправителственият комитет за опазване на нематериалното културно наследство е приел решение в Регистъра на добрите практики да бъде вписано и народното читалище. Така българската институция получава международно признание. Разработката по номинацията е с основен автор д-р Силва Хачерян, съобщават от Министерството на културата.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.