"Бистришките баби"

"Бистришките баби"

Бистришките баби посрещат евроделегатите


София слага билбордове на Бистришките баби и надписи на английски в градския транспорт за европредседателството. Председателят на общинската комисия по култура Малина Едрева посочи, че това е една от визиите, които са разработени специално за европейското ни домакинство, но ще останат и след края му. В средата на януари в столицата ще бъдат поставени 40 туристически табели с информация за близки обекти и забележителности, както и упътване за маршрута.

bistrishki babi sofia 18

Повече от 10 години живеем в Бистрица. Там горе на високото, на 20 мин от центъра на София, когато няма задръствания, в планината Витоша. Мога да ви кажа, че още част от по-възрастните хора тук говорят по-различно, на диалект, познава се веднага, кой е кореняк в Бистрица и кой е от новодошлите.  Пътят е така, че минава покрай една от къщите на Бистршките баби. По некролозите разбрах. Това бе повода бе да се замисля, когато тези възрастни жени си отидат, кой ще поеме тяхното наследство. Това характерно тяхно пеене, което е в Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО от 2005 г .

Но като наблюдавам как се възраждат старите традиции в Бистрица – лазарките, прескачането на огъня на Сирни Заговезни в центъра – със сигурност делото им ще бъде продължено.

bistrishki babi

„Бистришките баби“ е група от певици за автентичен фолклор от софийското село Бистрица, създадена преди около 60 години (1946 г). Представя автентични песни от Шоплука.  Поради своеобразното си полифонично пеене групата на Бистришките баби става известна по света. Пеенето им е уникално, много старинно, запазено още от предхристиянската епоха. Специалисти го определят като уникална полифония на 3 гласа - архаичен тип пеене с характерна мелодика, съхранило се през хилядолетията. Певиците съхраняват уникалната музика, родена преди векове в региона на село Бистрица. Това е специфичен тригласен начин на пеене, при който се използва интервал по-малък от четвърт тон.

В края на май 2016 г. се състоя премиерата на документалния филм "Гласове от Холоцена" на режисьора Росен Елезов. Филм, посветен на едно от съкровищата на българския музикален фолклор - изкуството на"Бистришките баби".


Бистришки баби - "Изгрея звезда Зорница"


Музиката на бистришките баби е тайнство.
Изкуството на  "Бистришките баби" и техните  наследнички - "внучките" се крепи на ентусиазъм и нямат никаква подкрепа от страна на държавата, а това е необходимо, за да може съкровището да бъде предадено на идните поколения.

 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.