Какво: "Две ръце, едно сърце" - работилница за тъкани в Родопите
Къде: село Манастир, община Лъки
Кога: 13 - 18 август 2018

В малкото родопско селце Манастир тази седмица се провежда работилница за тъкани под наслов "Две ръце, едно сърце". Организатор е сдружение "Нишан". Там може да се научите да тъчете килими и да правите везани терлици.

Какво се случва по време на работилницата?
В рамките на 5 дни ще прекарваш време с жените от село Манастир и ще видиш целия процес от чепкане, развлачване, предене, намотаване, сноване, вдяване до тъкане на губери и халища; от кроене, обточване до шиене на везани родопски терлици; от сноване до тъкане на парцалени черги. В останалото време ще можеш да изследваш местния диалект, традиции, обичаи, рецепти, както и да се насладиш на невероятната красота на Родопите.

Жените от най-високото село на Балканския полуостров ще ви разкрият много от тайни на чепкането, развлачването, преденето, намотаването, сноването, вдяването. Ще ви покажат и тъкането на губери и халища, както и кроене, обточване и шиене на везани родопски терлици.


Жени от Манастир предават майсторлъка на везаните терлици - основният фокус е тъкачество и везане на родопски терлици

Типичните за Родопите терлици са доста по-различни. Не се плетат, а са с кройка, дебела вълна, която след това се обточва с гайтани. Идеята е нашите участници да се научат как става самото обточване, какви са типичните шарки и как могжат да си направят такива терлици вкъщи.

Събитието е част от календара на Пловдив в рамките на "Европейска столица на културата 2019".

за повече информация: http://nishan.bg/