Поклоннически поход "Рилският Чудотворец"

Поклоннически поход "Рилският Чудотворец"
На 1 август 2017 г. стартира поклонническият поход "Рилският Чудотворец", по време на който за осма поредна година ще бъде изминато пеша разстоянието от София до Рилския манастир. Преходът ще завърши на 6 август, когато поклонниците ще участват в литургия за празника Преображение Господне в Рилската света обител.

Маршрутът от София до Рилския манастир преминава през три от най-красивите ни планини - Витоша, Рила и Верила.

pohod rilski

Маршрутът София-Рилски манастир е част от целия път, който през 1469 г. са изминали мощите на св. Иван Рилски от Велико Търново до светата обител. Организаторите се надяват през 2019 г., когато предстои честването на 550 г. от пренасянето на мощите на Рилския светец, да бъде изминат целият маршрут.

В последните години има група, която тръгва от В. Търново стига до София, където се присъединява към групата от София. От София се тръгва на 1 август за да стигнат на 6 до Рилския манастир.

pohod rilski 2

Сигурно сте чували за пилигримите, за Камино де Сантяго или пътят Камино. Древна поклонническа мрежа от пътища, крайната точка на които е катедралата в Сантяго де Компостела. Най-популярният от тях е т.н. Френски маршрут, който тръгва от едно малко селце във Франция – Сан Жан Пиер дьо Пор (Saint Jean Pied de Port), преминава през Пиринеите и по цялото протежение на северна Испания, докато стигне до Сантяго де Компостела 780 км. Разстоянието се изминава пеша (около 1 месец е целият маршрут, като може да се измине и само част от него.). Някои го изминават с колело (тогава е възможно да се измине за по-малко от 2 седмици). Френският маршрут е най-известен. Съществуват и други маршрути като северния, английския, португалския и др.

Това е поклоннически туризъм. Правя сравнение между двата, за да се разбере по-добре идеята на този преход.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.