Пиза и наклонената кула

Пиза и наклонената кула
Когато отидете в Пиза ще бъдете впечатлени от най-зелената морава на която има 3 бели сгради една до друга - едната е Наклонената кула, другата е баптистерия (където се извършва кръщението) и катедралата.

Добре дошли в Двора на Чудесата Campo dei Miracoli 

Когато тръгнете с потока туристи ще минете покрай много търговци на сувенири. На Наклонената кула може да се качите срещу такса, може и да е затворена за посещения, но това е кулата от която Галилео Галилей е извършил своите опити и за първи път в историята на науката започва да се използва научен експеримент.

Пиза като град е по-малък от Венеция и Флоренция, които се посещават преди да се стигне в града и на пръв поглед няма с какво да ви изненада освен с малките улички, кафенетата в които можете да изпиете едно експресо и магазините за паста и продуктите на кухнята на Тоскана ( в някое такова магазинче мога да си остана и цял ден и времето да спре)

Дворът на чудесата ще ви впечатли и със сградите, с белотата на камъка и синевата на италианското небе - това е друг свят.

На 9 август 1173 г. на катедралния площад в Пиза бил положен първия камък на църквата Санта Мария Маджоре, която влиза в историята като Наклонената кула в Пиза. Майстори са Гулелмо от Инсбрук и Бонано. Когато стигнали допървия етаж и височина 11 м Бонано установил,че кулата се е отклонила от вертикалата на 4 см. Майсторът прекратил работа и побързал да напусне града. От време на време се подновявала работата по кулата.

Към 1233 г. били построени 4 етажа. Сто години по-късно в 1275 г. градските власти поверили проекта на нов архитект - Джовани ди Симони, който рискувал и продължил работата по кулата. Когато започнал отклонението вече било 50 см. Когато завършил и петия колонаден етаж прекратил работа. В 1350 г. отклонението по вертикалата вече било 92 см. По проекта започнал работа архитект Томазо ди Андреа. Той построил следващия етаж с 11 см отклонение в другата посока, а камбаниарията наклонил също. След това били поставени (осем етажна е кулата) бронзовите камбани. След 164 години кулата в Пиза била построена.

Височината на кулата в Пиза е 56 метра, диаметър в основата - 15,5 метра, тегло - 14,5 тона, отклонение на върха по вертилата - 4,8 метра, около 5 градуса е отклонението. Кулата има 294 стъпала.

pisa-1
На 30 декември 1986 г. ЮНЕСКО включва Наклонената кула в Пиза в списъка на обектите на Световното наследство.

Знаменитата кула е записана и в книгата на рекордите на Гинес.

Опитите на Галилео Галилей

Една от най-красивите научни истории е за експеримента, който Галилео Галилей извършил на наклонената кула в Пиза.  От върха на кулата той пускал предмети с различна маса от перца до тежко олово и наблюдавал тяхното падане. Така било формулирано едно научно твърение, което първоначално противоречи на нашия опит, че ускорението при свободно падане не зависи от масата на телата.

Галилей отхвърля теорията на Аристотел, според която по-тежките тела трябва да падат по-бързо. Галилей установява и математическата зависимост на ускорението при свободно падане - изминатото разстояние, започвайки от състояние на покой, е пропорционално на квадрата на изминалото време. Той формулира, че едно тяло, ако се движи без триене (законът за движение при триене е формулиран от Леонардо да Винчи, което може да е част от следваща история за Италия) по  хоризонтална повърхност, би запазило скоростта и посоката на движението си. (Тук има и китайски момент - един учен Мо Дзъ пише по-рано затова). Няколко години по-късно идва времето на Нютон и формулировката на трите принципа на механиката - принципът за запазване на скоростта е наследството на Галилей.

Тази история за хауката  е за да можете когато отидете в Пиза и наклонената кула да я видете и по този начин. Един учен през XVII век без да има точни часовници и уреди като нашите се опира на ескперимента, на  направените опити и математически изчисления за да каже, че нещо прието като даденост от времето на Аристотел не е вярно. Ако Галилей не го беше направил можеби днес светът щеше да бъде друг

pisa

снимката е на Irina Redjova

3 Коментара

Минка Георгиева Отговори

Много е красиво особенно зимата!

Юлия Матова Отговори

чудесно е ,но в Италия има много красиви забележителности

Kristina Ionkova Отговори

много е красиво

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.