Световен ден на недоносените деца


На 17 ноември се отбелязва Световен ден на недоносените деца.

Денят се чества за първи път през 2009 г. От тогава се  отбелязва всяка година, в повече от 60 страни в цял свят.

Стартира и национална кампания за подобряване грижата за недоносените деца в България и осигуряване на по-добри условия за тях и техните семейства ще се проведе в рамките на Седмицата на недоносените деца от 17 до 23 ноември 2014 г.

Фактите: Всяко десето бебе се ражда недоносено. В Световния ден на недоносените деца, родители и лекари настояват за по-добра грижа след раждането.

У нас преждевременно се раждат над 6000 бебета всяка година. В някои райони на страната недоносените бебета са над 18% от всички раждания. Близо 14% от преждевременно родените деца са с изключително ниско тегло от около 1500 грама.

През 2013 г. от 63 000 раждания имаме около 6 100 родени недоносени деца. По-стряскащото е, че се намалява възрастовата граница на гестационната седмица, т.е. раждат се повече бебета под 2 кг., кило и половина, под 1 килограм. Това е по-притеснителното, тъй като при тях има по-голям риск после от някакви усложнения. Казва за БНР председателят на фондация "Нашите недоносени деца" Нина Николова.

Лекарите и родителите настояват за социална и психологическа подкрепа на семейството след раждането. Освен това те искат Здравната каса да поеме профилактиката на всички недоносени деца.

Към момента здравноосигурителната институция покрива единствено лечението на тези от недоносените деца, които са с тежки белодробни проблеми, каза проф. Боряна Слънчева, началник на Клиниката по неонатология в столичната АГ болница "Майчин дом".

Символа на кампанията: Правят се едни просторчета от 10 чорапчета – десетото чорапче е малко, както всяко десето дете е недоносено. Затова в много места в Европа и по света се осветяват сгради в лилаво или в цветове, приблизително до лилавото, правят се просторчета, правят се най-различни мероприятия.