(In the Orchard by Pissarro)

Докато специалистите по психично здраве предупреждават, че депресията се превръща в глобална епидемия, други изследователи откриват начини да насърчат  естественото производство на хормони на щастието, които ни предпазват от нея. Всичко, което трябва да направите е да си нацапате ръцете в пръстта и да отглеждате собствените си плодове и зеленчуци.
През последните години две напълно независими изследвания са проведени за определяне на основните екологични фактори, които спомагат за производството на два важни хормона, които засилват имунната система и  ни помагат да сме щастливи - серотонин и допамин. Интересно е, че  ключа е в грижата за градината- обработване на  земята и прибиране на собствената си реколта.

Серотонин

Цапането на  ръцете в градината може да увеличи нивата на серотонин - контакта с почвата и специфичните в нея бактерии, Mycobacterium vaccae, води до освобождаване на серотонин в мозъка ни според изследването. Серотонинът е хормона на щастието, естествен антидепресант и засилва имунната система. Липсата на серотонин в мозъка причинява депресия.

По ирония на съдбата, при днешните  супер-чисто облекло и обсесивно отношение към здравето и безопасността на  обществото, има много интересно изследване в последните години по отношение колко добрe е малко нечистотийка за нас, и че липсата на контакт с околната среда в детска възраст  допринася за доста голям спектър от заболявания, включително алергии, астма и психични разстройства.

lale gradina

Допамин

Друго интересно  проучване се отнася до освобождаването на допамин в мозъка, когато събираме реколтата в градината. Хипотезата на изследователите е, че този  процес е продължил близо 200 000 години през които ловеца е търсил храна и  когато я е намарил(събрана или уловена) душ на допамин се отделял в  центъра на възнаграждение в мозъка, което води до състояние на блаженство или лека еуфория. Отделянето на допамин може да бъде предизвикана от гледката (виждане на плод ) и мириса, както и от  деиствителното откъсване на плода.

В съвременнен аспект  функциите на мозъка и  усиленото отделянето на  допамин вече е признато като биологичен процес  при  пристрастяването на потребителите или компулсивното пазаруване. Разбира се, големите корпорации  използват откритието, за да увеличават  продажбите като го прилагат в своите реклами.

Разбира се допамин фактора е  предизвикан от много други неща и е свързан с пристрастяване и импулсивно поведение. Предполагам, че този трик е начин нашия мозъка да желае  допаминовия душ от градината и други по-устойчиви занимания и дейности. В коментар на PlanetDrum пише, че "всички  пътища на пристрастяване са едни и същи, независимо от хим.вещество. Стига хората да се чувстват възнаградени, те ще затвърдят начина на  поведение, за да получат награда. "

Така че с други думи всичко се свежда до факта, че не можем да променим нашата природна жажда, но ние може да промени характера на това, което искаме.

Източник:http://permaculture.com.au/online/index.php?option=com_content&view=article&id=192%3Awhy-gardening-makes-you-happy-and-cures-depression&catid=27%3Aarticles&Itemid=55