Сурва


Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник е уникален. През 2016 г. се отбелязват 50 години от създаването му. Тазгодишното издание е 25-то, като след 2008 г. той се провежда ежегодно.

 Кукерите, жива традиция


През 1966 г. фестивалът стъпва на жива традиция, това не е измислен фестивал като много други по света.  При създаването на фестивала идейният проект включва в него участието на всички маскарадни групи от целия регион, но след това се разширява и в него влизат групи от цяла България. С настъпването на модерното време, фестивалът е поощрил съживяването на традицията във всички селища, където тя е била застрашена.

Раждайки се, фестивалът поощри маскарадната традиция, защото по това време индустриалното общество в цяла Европа напредва, а когато индустриалното общество се развива, традиционната култура започва да отстъпва.

И до днес на "Сурва" идват всички групи от селищата, в които маскарадните игри са живи, а тази година има заявки за участие от  всички балкански държави.

kukeri 2

До участие във фестивала се допускат вече и детски групи, въпреки първоначалния статут, който не включва децата в този формат. Включването на децата според Цветана Манова дава една сигурност, че фестивалът ще оцелее.

Самите групи предпочитат фестивалът да има състезателен, а не само увеселителен характер, уточни още тя.

Разказ на етнографа Цветана Манова за БНР "Хоризонт“