Фестивал на Чипровския килим

Фестивал на Чипровския килим

Какво: Фестивал на Чипровския килим
Къде: Чипровци
Кога 5 - 6 май 2018 г.

Пети фестивал на Чипровския килим 


Целта на фестивала е да се популяризира Чипровския килим, като представи, както традицията в занаята, така и навлизането на съвременни мотиви в изработването му. Как точно се изработват шедьоврите за под с две напълно еднакви лица можете да научите на площад "Чипровско въстание".
Освен това ще може да разгледате и изложбата под открито небе на традиционните вълнени и памучни килими.Чипровските килими са прочути в цял свят, заради сръчно изтъканите геометрични фигури на хора, животни и птици в червено, черно, жълто, синьо, кафяво и зелено. Първоначално килимите били само червено-черни, но по-късно цветната палитра, с която се изработвали се обогатила. На част от килимите сръчните моми преди столетия изтъкавали и годината им на производство. Чипровските килими са признати от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

chiprovski kilim 1

"Чипровският килим не е просто занаят. Той е вълшебство и магия. Когато жената в Чипровци сяда да тъче, тя не казва "аз сядам на стана", а "аз влизам у стана", т.е тъкачката и килимът се сливат в едно. Тъкането започва в добър ден и час, за да приключи добре." казва директорът на  регионалня исторически музей Анита Комитска,


В 17.30 часа в събота жителите и гостите на Чипровци могат да се насладят на изпълненията на духови оркестри от Северозапада. С концерт в 20.30 часа и заря в 22.00 часа ще завърши съботния фестивален ден. Празничната програма на площад “Чипровско въстание” продължава и в неделя - Гергьовден. Преди обед Ана- Мария и Иван Звездев ще приготвят вкусни гозби. В 17.00 часа ще свири местната духова музика.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.