Днес ще ви разкажем за един стар обичай, който се случва в селата около В. Търново - "Ергенска сватба". Ритуалът се прави, за да напомни на старите ергени,че е време да се задомят.
Затова как се случва в селото на баба ми, което е до Павликени съм слушала. Събират се мъжете на центъра. Носи се стара булчинска рокля, някой от мъжете я облича. От тук следва ритуала на сватбата като завършва с обща веселба, танци и почерпка в центъра на селото.

В село Козаревец обичаят е възстановен през 1980 година и се прави само (?) във високосни години преди Сирни Заговезни.  В нея участват само ергени, които се превъплащават и в женските роли. Обичаят цели да накара всички неженени мъже в селото да се задомят до края на годината.
Хората в Козаревец наричат ритуала "Тулум", заради торбата с дървесна пепел, с която се отупват ергените, за да бъдат подканени да се оженят

Започва се с ритуално бръснене на младоженеца на площада пред кметството. Следва обход на селото от сватбарско шествие, а тържествената венчавка се състои на сцена пред кметството. Сватбата завършва с традиционни български хора и народно веселие.


В лясковското село Козаревец на 6 февруари 2016 г. над 20 момчета и мъже на възраст от 15 до 70 години пресъздадоха стария обичай "Ергенска сватба".
Празникът се организира от ръководството на читалище „Земеделец-1899" в Козаревец и Община Лясковец.