Традициите са живи. Или има хора, които работят за да се случват и почитат празниците, както преди.

Имаме къща в Бистрица, вилно село или квартал на София, от центъра до къщата са 20 км за колко време ще се мине зависи от задръстванията. Тази пролет открих, че тук се случват интересни неща. На Сирни Заговезни се организира прескачане на огньове за здраве. Видяхме подготовката как в центъра на селото приготвяха кладата като подреждаха борови клони и слама около голям поставен кол.

Лазарки


А на Лазаровден се оказа, че има и лазарки. Денят хладен, сив и с дъжд, а по ТВ говорят за лазарки в Бистрица. Някъде към обед в центъра пред една от къщите няколко човека разговаряха за лазарките. Попитах домакинята кога ще дойдат. Каза че до 30 минути и че дъщеря й е лазарка. Нямах време за да изчакам, да видя и да направя снимки. Видях момичетата лазарки в автобуса вечерта. Усмихнати момичета някъде в осми клас, якета облечения над народната носия, цветя (изкуствени) върху гърбовете им и кошници с цветя. Ето така изглеждаха – млади и усмихнати в автобуса.

lazarki

lazarki 1

Благодарности за да се случва това в Бистрица на  Дина Колева, художествен ръководител в читалище "Цар Борис Първи", която повече от три десетилетия подготвя момичетата, които на празника обикалят къщите и пеят за здраве и благоденствие.

Лазарки - традиция  още жива и се изпълнява всяка година в Бистрица.

lazariciЛазарки, лазарици в Бистрица. снимка bistrica-bg.com


Лазарките минават от къща на къща, пеят песни за здраве и плодородие на дома. В знак на благодарност стопаните им дават пари, даряват ги с питка и сурови яйца.


 

lazarki gecata

Лазарки, снимка Георги Георгиев, Гецата