Какво: Празник на шарената черга
Къде: село Блъсковци, Елена
Кога: 14 юли 2018 г.

За четвърта поредна година през 2018 г. в еленското село Блъсковци се проведе весел и пъстър празник на шарената черга, народния бит и старите занаяти. Проявата, в която активно участие има Народно читалище Съгласие в Блъсковци, ще започне в събота, 14 юли, от 10 пред кметството на селото.
Празник на шарената черга сбира мало и голямо в БлъсковциЗанаятчийски работилнички за предложат организаторите на жителите и гостите на празника. В тях желаещите могат да опитат уменията си по плетене, грънчарство, дърворезба и тъкане.
Интерес представлява сбирката на традиционни местни тъкани черги, възглавници и всякакви предмети от раклата на баба.

„Дейността на нашето читалище започна с Празника на шарената черга, а името му свързахме с тъканите от нашите баби и майки черги, в които са преплитали чудни цветове и невероятно красиви шарки – сподели амбициозният кметски наместник. В нишките се крие много символика. Жените от нашия край са вярвали, че колкото по-шарена е чергата, толкова повече радост ще има в къщата и по-щастливи ще са стопаните й.


Организаторите разкриват тайни от раклата на баба


Целта на празника е "да извадим от старите ракли това безценно богатство, да го покажем в цялото му великолепие, да запалим младите да го съхраняват и пазят за своите деца“.

Освен шарените черги, интерес предизвикаха предмети от бита на балканджиите, които вече почти никой не помни – чекръци, рогозки, паламарки, вретена, бутала за масло, жетварски бъкел. Представиха се и сръчни майстори, които показаха колко са добри в своите занаяти – дърворезба, грънчарство, кошничарство, плетене на дантела.

Използвани снимки на Дарик Велико Търново