Пепеляна сряда(Ash Wednesday) е първият ден на Великия пост  за римо-католиците.

До 7-ми век, Великия пост започва в неделя (Quadragestima неделя) .Шест седмици преди Великден, а четирите допълнителни дни в крайна сметка са добавени, за да отразят  40-те дни, които Исус прекарва гладувайки в пустинята.
История на Пепеляна сряда

Първоначално,  първият ден на Великия пост е в деня, в който e започвало публично покаяние на вярващите от Пенитенския орден в Рим. Те са ръсени с пепел, облечени във власеници и  се осамотявали  до Велики четвъртък.

Понеже тази практика престава да се извършва между 8-и и 10-ти век, тя е заменена от покаяние на всички католици.

Поне от  8-ми век, този ден е известен като dies cinerum (ден на пепелта). Това се дължи на главния ритуал на този празник, поръсването на челото с пепел, което символизира траур и покаяние.

Този ритуал продължава и в Римокатолическата църква днес. Англиканските, лютеранските и протестантските църкви също  разполагат със специално богослужение за Пепеляна сряда, но не включват обикновено ритуала на поръсване на челото с пепел. В Източното православие, Великия пост започва в понеделник и е  известен като "Чистия понеделник."
Обреди и ритуали

Пепелта, която е използвана за Пепеляна сряда обикновено се получава от изгарянето на осветени  палмови клончета останали от последната Цветница. Пепелта се благославя, ръси се със светена вода и се кади с тамян.

Католическите свещеници получават пепелявия кръст върху челото си  от високопоставен член на духовенството. Монасите получават знака тяхното тонзура(обръснатата част на главата).Свещениците след това  поставят пепеляв кръст на всички желаещи членове на енорията.

В някои църкви, вярващите се измиват с пепелта, преди напускане на църквата, което символизира пречистването от греховете им, а в други църкви, вярващите остават пепелта  при напускане, като по този начин  отбелязват"носене на кръстта  по света."

В Римокатолическата църква, Пепеляната сряда и Разпети петък са единствените дни, през които постът е все още  задължителен за всички католици.

Молитва за Пепеляна сряда

Отче наш, който си на небесата,
светлината на Вашата истина дарява поглед
в тъмнината на грешните очи.
Нека  това време на покаяние
ни донесе благословията на Твоята прошка
и дара на Твоята светлина.
В името на Христа, нашия ГосподАмин.