Традиции за Ивановден


На 7-ми януари Православната църква отбелязва празничен ден на Йоан Кръстител. Той е наричан още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на месията с проповедите си.

На този ден приключва и преходът между старата и новата година.

Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Обредното къпане за здраве на Йордановден (6 януари) продължава и в някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник, като се разширява кръгът на окъпаните. Идеята на водата и ритуалното пречистване е болест да не те хваща, да бъдеш здрав и енергичен

Народните обичаи повеляват кумовете или деверът да "къпят", пръскайки публично с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство трябва да посрещне своите гости и да занесе на кума вино, кравай и месо, защото в народната представа Свети Йоан Кръстител е покровител на кумството и побратимството.
Също така ергените къпят момите, за здраве се къпят и младите мъже, а в Югозападна България на този ден къпят младоженките и момиченца до едногодишна възраст, откъдето идва и другото название на празника - Женски водици.

ivnovden tradicii

Периодът на т.нар. „мръсни дни" е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.
Голям сняг – голям комат”- гласи народното поверие и то е извод, направен от многовековния опит на земеделците и скотовъдците. Всъщност снегът е вода! Ако по Ивановден земята е „изкъпана” чрез снега, посевите няма да замръзнат, а и ще им досатъчно вода в реките и подпочвения слой за периода на сушата през лятото. Сняг по Ивановден е знак, че по Петровден ще има жега.

Тълкуване на статистиката за имената сочи, че през 2015 г. 371 082 българи имат основание да празнуват тази година Ивановден.Иван и сродните имена са от най-популярните в България.

Имен ден на 7 януари могат да празнуват: Иван, Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана, Яна...

Честит празник на всички именици!