Ден на съпруга в Исландия

Ден на съпруга в Исландия
В края на януари в Исландия всяка година отбелязват

Ден на съпруга


Примерно в този ден по древния исландски календар започвал суровият зимен месец Тори. В различни краища на Исландия има различни обичаи за този ден. На този ден стопанинът става при зори и като е обул само единия крачол на панталона си трябва да обиколи дома с подскоци на един крак, като през това време напява приветствия към Тори.

Днес трудно може да се види исландец, който да подскача на един крак с полуобути панталони и пеещ около дома му, но денят продължава да се празнува като ден на съпруга.

А за съпруга това означава двойна порция кафе в леглото и нерядко цветя от неговата съпруга.

Жените се стремят да отделят колкото се може повече внимание на своята по-силна половинка на този ден, като не само изпълняват, но и  предугаждат желанията на любимия.

Ако сте чакали ден в който да зарадвате любимия мъж има такъв, поне според исландците.

Islandia 1

От края на януари до края на февруари в Исландия се празнува Торраблоут (Torrablout)

Името идва от името на четвъртия зимен месец по исландския календар – Тори. И до днес тук има само два сезона – лято и зима.

Това е древен празник, който води началото си в езически времена. Официално започва да се отбелязва през 1960 г. днес символизира връщане към национални корени. През този период се яде само национална храна, която някога е била и основна за жителите на острова.

Менюто включва деликатеси като пушенo агнешко бутче, пушена сьомга, но заедно с това се използват ястия, които изглеждат много странно и дори отблъскваща за чужденци: пушенa овча глава, китово месо, ферментирало овче месо... На масата има риба и се пие картофена водка "brännvin", която се нарича и "Черната смърт“.

Islandia 2

 

Снимки "Исландия В дните на сътворението" 2016 Емил Енчев,  Бюро Радецки - Исландия е остров който обикновено е свързван с един труден за произнасяне вулкан, гейзери, ледници, водопади...

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.