Честит имен ден на Виктор, Виктория (означава победител на латински) и Минчо, Минка.

На 11 ноември почитаме Свети Мина


Почитаме свети Мина като покровител на семейството. Името му означава "месечина, луна". Известен Чудотворец, покровител на сираците и бездомните, свети Мина се смята за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват. От днес започват "Вълчите празници", които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

sv_Mina

Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимиан. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан (284-305). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения.

Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог. Така изминало доста дълго време.

Къде в България има храмове на името на Свети Мина?

o Radostena Antonova В пловдив има

o Магдалена Кирева къде е в Пловдив ???

o Stoimenka Dimitrova В Търново също има !

o Anna Nenova-Peeva В местността Дурхана (землище на гр.Димитровград), Община Димитровград има параклис с името Свети Мина.

o Райна Сердарева Здравейте. Храм на Свети Мина има в покрайнините на София. Не помня къде точно но е много красиво там.

o Mina Rockschild Манастирът св. Мина е до София. Намира се след кв. Орландовци, по пътя за с. Световрачене. Mariyana Zhelyazkova hram ne se se6tam no v burgas kv.vetren ima po4ivna stansia sv.mina-sas vsiakakvi le4ebni-luga kal i dr.poseduri

o Margarita Spasova В Пловдив храмът се намира в подножието на хълама , подминават се Икономическият и следващият теникуми, върви се още малко, все по десния тротоар, посока запад.

Valeriya Konsulova Св. Мина има църква във Велико Търново

o Milena Stoykova И в Кюстендил има чудесна църква,носеща името на светеца!Честит празник на всички!

o Даниела Иванова В София също има храм на Св.Мина-покровителя на семейството и дома.Честит празник.

o Vasilka Rusinova Църква "Св.Мина" има в гр.Кюстендил. В подземният и`параклис извира вода-аязмо. Има една история за сакато момиче, проходило след посещението си в тази църква. В църквата има интересни икони, а водата наистина е чудодейна. Случайно посетих ...църквата преди година и си взех от тази вода. Много неща при мен се промениха за по-добро.

Обрадовски манастир "Свети Великомъченик Мина" има край София на южния бряг на Владайска река.

Днес 11.11 се почита празникът на Св. Мина. Светецът помага за всичко-за здраве и любов, късмет и успехи, и дарява с деца молещите я.

o Mariana Christova В софийския квартал Бенковски се намира Обрадовския манастир Свети Мина. Там е и чудодейната икона на светията, на която идват да се молят от цяла България, а на днешния ден опашката е дълга километри ...

http://cudo.blog.bg/drugi/2009/06/03.../manastira-sv-mina-ili-obradovskiiat-manastir.343597

Честит празник!

o Rozalio Pavlov В Пловдив. Намира се в началото на Бунарджика, непосредствено до Техникума по дървообработване.

o Maria Videlova http://www.google.bg/search?q=kyde+v+bg+ima+hram+na+sv.+mina&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=com.google%3Aen-US%3Aofficial&client=firefox-a

o Цвети Кабадийска v Sofiq manastir4eto Sveti Mina e mnogo krasivo sled osnoven remont, naskoro bqh tam dano dnes yspeq da ida na praznika :) na 7 km ot Sofiq suvsem blizo e :)

o Diana Stoyanova Манастир "Свети Мина" е след Орландовци, в кв. Бенковски. Поместила съм снимка в профила си.

o Елисавета Стоименова mislq 4e nqkyde v ruse,ili okolo nego...

o Yana Garova В Пловдив - описаният по-горе храм след Икономическия техникум се казва - „Св. св. апостоли Петър и Павел”.

http://www.focus-news.net/?id=n1460119

o пенка демирева В Асеновград в църквата Св. Троица има изграден параклис Св. Мина