Пролетно равноденствие

Пролетно равноденствие
Пролетно равноденствие е едно от униканите явления в природата, казано на научен език " в момент на равноденствието центърът на Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката пресича небесния екватор" Казано по-просто в този ден Земята, която се върти около своята въображаема ос, която преминава през полюсите, се намира в такова положение по отношение на Слънцето, че слънчевите лъчи падат отвесно на екватора.  Слънцето преминава от Южнптп полукълбо в Северното и в тези дни денят и нощта са са еднаква продължителност. От 2010 до 2014 Пролетното  равноденствие настъпва на 20 март.

Астрономическа пролет (равноденствие) - настъпва в 18:15 ч. на 20 март 2018 г. в Северното полукълбо


Пролетното и есенно равноденствие се приемат за начало на съответни сезон - на пролетта и на есента. Периодът между от  време меду две едноименни равноденствия се нарича тропическа година. Тази година и днес се приема за измерване на времето. Тропическата година има приблизително 365,2422 слънчеви денонощия. Заради тази приблизителност равноденствието всяка година настъпва в различно време на денонощието.  Всяка година се прибавят 6 часа напред.


Денят на Пролетното равноденствие се свързва с настъпването на Нова година за много народи - Иран, Афганистан, Таджикистан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан - това са страните, които са свързани с великия път на коприната.
В този ден светлината и тъмнината се разделят по равно. В стари времена когато не е имало календари настъпването на пролетта се е определяло по Слънцето.
Този ден се приема и за начало на обновлението в природата - първата пролетна гръмотевица, тръгването на соковете по дърветата и напъпилите клони, първите цветя и набола трева ... съвсем скоро всичко ще е зелено и в цвят.

За този празник ираноезичните народи боядисват яйца и пекат сладкиши подобни на козунаци - "Kulcha-e Nowroz".Поздравяват се с картички и се чукат с боядисаните яйца,точно както е традицията и при нас.

Затова денят на Пролетно равноденствие е бил на особена почит в езическата вяра. Приема се, че в този ден на годишния кръговрат Пролетта , която олицотворява оживлението и възраждането в природата сменя Зимата.

Когато Слънцето преминава от Северното полукълбо в Южното настъпва есенното равноденствие - на 22 или 23 септември.


Слънчево е и аз разпускам с чашка кафе и книгата на Najmieh Batmanglij"Persian cooking for a Healthy Kitchen" и понеже днес е Науруз(Нов ден, Нова светлина) или Персийската Нова Година ми хрумна да направя тази галерия.Науруз е първия ден на пролетта и началото на Новата година в иранския календар. Той се чества в деня на астрономическото пролетното равноденствие, което обикновено се случва на 21 март или предишния / следващия ден в зависимост от това къде се наблюдава. Науруз е още зороастрийски празник. В момента когато Слънцето пресича небесния екватор и изравнява нощта и деня се изчислява точно всяка година и иранските семейства се събират заедно, за да празнуват.

• Римски религиозен празник в чест на богинята Минерва
• Ирански календар: Норуз един от трите възможни дни (19, 20 или 21 март) Нова Година в Зароастризма Чества се в Иран, Ирак, Афганистан, Таджикистан, Узбекистан, Казахстан, Киргистан
Уика (философско религиозно движение, което съществува и днес) – Годишно Колело, малък шабаш на Остара (Северно полукълбо) или Мабу (Южно полукълбо)
• Япония: (Shunbun no hi Шунхун но хи) Пролетно равноденствие Норуз един от трите възможни дни (19, 20 или 21 март).

1 Коментара

Отговори

Darina Petrova Tsonevska И тук е слънчево и пролетно!!! Напъпили дръвчета, птички пеят, а един от моите мениджъри е иранец и точно вчера ми обясняваше какво изразява този празник! Обяснението му беше ето такова: "Семеен празник, в който честваме възраждането на живота! Той е сборен между вашата Нова Година и Великден." Прозвуча ми много интересно и днес цял ден се ровя, за да прочета нещо повече... http://www.chiff.com/home_life/holiday/nowruz.htm

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.