Еньовден

Еньовден
Еньовден 24 юни

Според поверието в нощта на Еньовден магическите създания се влюбват в хората. Самодивите в момците, а змейовете - в девойките. Тази любов обаче е пагубна за простосмъртните. Затова се прави отвара от вратига, комунига, перунка, чемерика и тинтява. Който се облее с нея, става недосегаем за тъмните сили.

en-1

На 24 юни отбелязваме рождението на Св. Йоан Кръстител, който се ражда шест месеца преди Христос, за да прокара пътя му. Той пръв започва покръстването на юдеите във водите на река Йордан."И ти, младенецо, ще се наречеш пророк на Всевишния, понеже ще вървиш пред лицето на Господа, за да приготвиш Неговите пътища, и да дадеш на народа му да познае спасението чрез прощаване на греховете им, поради великото милосърдие на нашия Бог, с което ни посети зток свише, за да просвети ония, които са в тъмнина и сянка смъртна, и да насочи нозете ни в пътя на мира."

en-2

За всяко женско създание е тръпка да надникне в бъдещето и да види вероятната си силна половинка. С Еньовден е свързан и обичаят Еньова буля, който е отглас от култа към древнославянската богиня на любовта Лада. На него девойките гадаят за своя бъдещ жених. За Еньова буля се избира малко момиче, първо дете на живи родители. То се облича като булка и определя коя мома какъв жених я очаква чрез потопени в съд китки с привързани към тях пръстени, гребени или други знаци. Съдът трябва да пренощува в нощта срещу Еньовден под розов храст. На сутринта момиченцето вади една по една китките, а девойките ги наричат.

en-3

Според поверието на Еньовден водата е много "силна", тъй като в нея се къпе слънцето.

Днес е Еньовден-деня, в който билките имат най-голяма сила.

Нощта срещу

празника е времето на билярките,

бродниците

и житомамниците, тогава се берат

любовни

и разделни билки, правят се гадания

и магии.

Отколе

мамници им викат.

Уж за нивата долитат,

а пък то да ни изпитат.

Носим ли на опън, напън,

пламък има ли в сърцата,

силни ли сме в колената ...

А повярваш ли им, знай,

чудесата нямат край.

Осъмваш ти, замръква друг.

Събудаш се в леглото свое,

а пък вечерта във чужди свят...

Небесата и преизподнята,

всичките земи вселенски ... чакат ...

Който носи сила лятна,

е като платно, опънато за вятър ...

За Еньовден е характерно още "грабенето" и "маменето" на плодородието от нивите и добитъка, макар че ритуалът се прави и на Гергьовден.

Казват, че жени (баятелки, магьосници) отиват на чужда нива събличат се голи и извършват различни ритуали. Тогава стръковете на нивата им се покланят. Прав остава само един - царят на нивата. Магьосницата го откъс... Вижте повечева и го носи на своята нива или на този, който е поръчал краденето. Вярва се, че с царя си тръгва и плодородиетоа. Понякога в нощта срещу Еньовден стопаните отиват на нивите си, за да ги пазят от мамници.

en-5

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.