Световен ден на детето (Universal Children's Day) 

Се отбелязва на 20 ноември вече 59 години (през 2013 г.)

През 1954 г. Генералната асамблея на ООН препоръчва на всички страни да се отбелязва Световен ден на детето. ООН предлага на правителствата на различните държави сами да определят датата. Най-удачен е избора на датата 20 ноември – на този ден през 1959 г . Генералната асамблея на ООН приема декларацията за правата на децата, а през 1989 г – Конвекцията за правата на децата.

Световният ден на детето е посветен на това, за да се напомни на целия свят за проблемите на децата. Всяка година в света десетки милиони деца остават физически или психически болни, нямат възможност да пораснат, за живот и развитие. Около 11 милиона деца умират, някои от болести, които може и да се предотвратят.

Детският фонд на ООН води активна работа по всички аспекти на детското здраве, като се започне от момента на зачатие до навлизане в юношеска възраст. Фондът се занимава с обезпечаване на бременните жени до необходимо лекарско наблюдение, по време на бременността и раждането, учи майките как да се справят с детските болести в домашни условия.

В края на 2015 г. децата на възраст до 15 години, които живеят в България, са 998 206 - 513 597 момчета и 484 609 момичета, което представлява 14% от населението на страната. България се нарежда на едно от последните места сред 28-те държави - членки на ЕС, с най-нисък относителен дял на децата от общия брой на населението. Делът на най-младото население в ЕС-28 е 15.6%, като най-нисък е в Германия (13.2%) и Италия (13.8%), а най-висок - в Ирландия (22.1%) и Франция (18.6%), сочат данните на НСИ. Всяка година се раждат повече момчета отколкото момичета. Това е биологически факт през последните десетилетия.

В България много по-популярен е

Денят за защита на детето – 1 юни