1 ноември е Световен ден на веганите, World Vegan Day.

По този повод се провеждат фестивали на веганите на много места по света.

world-vegan-dayПразникът се празнува за първи път на 1 ноември 1994 г.от Веганскато общност (Vegan Society), когато отбелязва своята 60 годишнина. Думата веган е въведена от Доналд Уотсън (Donald Watson) от 3те първи и последните 2 букви на англ дума «vegetarian» и е много използвана от Веганската общност основана от Уотсън на 1 ноември 1944 г в Лондон. Той става вегетарианец на 14-годишна възраст, на 30 години става веган и доживява до 95 годишна възраст. Умира през 2005 г.

Веганите са вегетарианци, които не консумират млечни продукти.

Ако погледнем страницата на веганите, ще видим тяхната идея как веган земеделието може да помогне за преодоляване на глада по света. Изборът на  вегетариански храни  може  да помогне да защитим плодородните земи и  водоемите, както и да намалим  емисиите на парникови газове.

vegan-1Няколко цитата по темата:
"Голямо заблуждение е да се предполага, че месото от всякакъв вид е от основно значение за здравето".
Уилям Буут, основател на Армията на спасението (
Salvation Army).

"Има много причини хората да станат вегетариански. Основната причина за това е варварската жестокост към животните, отглеждани във ферми или свободно като източник за нашата храна и облекло, тестване на продукти и спорт. Какво ни дава право да изтезаваме  и убиваме животни? Природата ни дава много алтернативи за храна и облекло. Други причини хората  да станат вегетарианци включват влиянието на корпоративното животновъдство върху околната среда и здравето ни, а в някои случаи по религиозни причини. Ние всички сме земни твари и един вид не трябва да има повече права от останалите".

"Ние обичаме животните. Защо наричаме някои "домашни любимци", а други"вечеря ?" К. Д. Ланг Сингър

Много не-Вегани питат какво ядем. При търсене в Google ще бъдат показани милиони вкусни и питателни вегетариански рецепти в интернет.


"Състраданието е основата на всичко положително, всичко добро. Ако носите силата на състрадание към пазара и трапезата, можете да направите живота значим." Rue McClanahan актриса


vegan-2

Ето какво пишe Светослав Даков по въпроса: "Веган, веганство или веганизъм са трите възприети у нас понятия, които характеризират хора с начин на живот, отхвърлящ използването на животински продукти. Веганите са строги вегетарианци, които не само се хранят изключително с растителни продукти, но и не използват продукти от животни, или свързани косвено с животни.
Веганите изключват от хранителната си диета не само месото, но и рибата, другите морски животни, яйцата и млечните продукти. Освен по отношение на храната, веганите не използват:
* изделия от животински произход - кожа, коприна, вълна и др.;
* пчелен мед (при най-строгите вегани);
* продукти с животински компоненти - желатин, глицерин и др.;
* продукти, които са произведени чрез рафиниране с животински продукти - някои видове захар и пр.;
* продукти, които са тествани на животни, в т.ч. козметика,

Веганството, наред с вегетарианството, е популярен начин на живот най-вече в Западна Европа и Америка, където през последните десетилетия на 20 век се открити вегански заведения, ресторанти, пекарни и др., а в Интернет - он-лайн магазини, специализирани за вегански храни. Много и масово използвана е и от някои underground общества. Едно от тях е т.н. Hardcore (тежък, некомерсиален стил музика)  и пр.


vegan-3Рецепта за мляко от кашу.

Сурово кашу се смила на фина паста (с Чопър или кафемелачка). След това се миксира с трапезна вода (количество по желание), фруктоза, канела, ванилия - по желание. Разбива се с пасатор или в шейкър. Полученото “прясно мляко” е растителен продукт и добре се съчетава със зърнени култури, жито, ориз, овесени ядки и др. Може да се използва за приготвяне на домашни сладкиши (да се желира като парфе и др.), за приготвяне на капучино, мляко с какао и т.н.