14 януари

14 януари

"Вложете сърцето, ума, интелекта и душата си дори в най-дребните си постъпки. Това е тайната на успеха." Суами Сивананда


Православната църква чества Св. Равноапостолна Нина.
Имен ден имат всички с името Нина, Нино, Адам, Калчо


sv nina 1


Банго Васили - Ромската Нова годин или „Старата нова година“ -  Традицията да се отбелязва Старата Нова Година идва от разминаването в Юлиянския календар, т.н стар стил и Григориянския календар, този календар по който днес живее почти целия свят. Разминаването през 20 и 21 век е 13 дена.


Празник на войските на министерството на транспорта.


На този ден

·        През 1539 г. Испания анексира остров Куба.

·        През 1690 г. в Германия е създаден духовият инструмент кларнет.

·        През 1701 г. в Русия е създадено първото морско училище.

·        През 1897 г. за първи път е изкачен най-високия връх в Южна Америка Аконкагуа.

·        През 1954 г. е основана корпорацията „Америкън Моторс”.

·        През 1967 г. речта на уволнения от Харвард професор Тимоти Лири, изнесена по време на The World's First Human Be-in в Сан Франциско, дава начало на световното движение на хипитата.

·        През 1994 г. България се включва в инициативата на НАТО Партньорство за мир.

·        През 2005 г. спускаемият модул на апарата от съвместната програма на НАСА и ЕКА Касини Хюйгенс достига до повърхността на Титан.

Родени на този ден

1883 г. – Нина Ричи - известна френска моделиерка от италиански произход. Френската модна къща Nina Ricci е основана през 1932 г. днес е известна със своите парфюми

Интересно на този ден

Индия – Pongal понгал – празник на реколтата в Южна Идия и Сингапур. Датата е свързана със слънчевото слънцестояние и е постоянна. Това е времето, когато цъфтят полетата и е красиво. Характерно ястие е Pongal dish – приготвя се от ориз, мляко, кашу и подправки.

Индия – Международен фестивал на книжните  хвърчила  (International Kite Festival) – провежда се в Западна Индия в град Ахмедабад (Ahmedabad) – това е по време на фестивала Макар Санкранти (Makar Sankranti), при който е смяната на сезоните и настъпва пролетта

Карнавал в Аржентина - Carnival of the Country – започва първата събота на януари и продължава до първата събота на март. Ако при нас е зима и студ, там е лято.

На 14 януари 1506 г. в Рим е открита и пренесена в музея на Ватикана скулптурата „Лаокоон и неговите синове“ – шедьовър на античното изкуство. Датира се към 1 в. пр.н.е. по писмно свидетелство на Плиний Старий се е намирала в дома на император Тит. Това е произведение на трима скулптори от остров Родос: Агесандър, Атенодор и Полидор. Тя представя троянския жрец Лаокоон и неговите синове Антифант и Тимбрей, борещи се с морски змии, по мотиви от сказанията за Троянската война, която е описана в Енеида на Вергилий. Оказва се, че Енеида е написана след скулптурата.

Laocoön and his sons Copied from the original (ca. 200 BC) by the three Rhodian sculptors Agesander, Athenedoros and Polydorus. Museo Pio-Clementino, Vatican Laocoön and his sons Copied from the original (ca. 200 BC) by the three Rhodian sculptors Agesander, Athenedoros and Polydorus. Museo Pio-Clementino, Vatican

 

 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.