На 14 януари православната църква чества Св. Равноапостолна Нина.
Имен ден имат всички с името Нина, Нино, Адам, Калчо

Какво означава името Нина - може да се проследи до “Инана ( Inanna, също Нинана)” – вавилонска богиня на плодородието и любовта, което означава: ”Господарка на небесата”. Преминава в акадската митология под името Ищар. От името Инана произлиза “Ан-на”, което означава “Божествен камък”, “Небесен камък”. По-късно е унаследена от евреи и християни като: “Божия Благодат”.
Името Нина е популярно в Русия, в България, славянските народи

sv nina 1Света Нина - Закрилница и просветителка на Грузия


Едва 12 годишна  била поверена на грижите на христовите служители в Йерусалимския храм. Не след дълго пътят на съдбата й я отвел в земите Иверия (днeшна Грузия), където проповядвала и разпространявала християнското учение.

Сред най-ревностните идолопоклонници, които упорито отказвали да се вслушат в думите й, бил цар Мириан – син на персийския цар Хозрой и родоначалник на династията на Сасанидите в Грузия. Благодарение на въздействащото си слово, на непоклатимата си вяра, на силата и благородството на духа си, Света Нина успяла да впечатли Мириам, и той с готовност и жар приел новата религия в сърцето си. Според исторически източници цар Мириам за Грузия бил това, което Константин Велики бил за Рим и Византия. Това е и причината, поради която Света Нина се счита за закрилница и просветителка на Грузия.