Традицията да се отбелязва Старата Нова Година идва от разминаването в Юлиянския календар, т.н стар стил и Григориянския календар, този календар по който днес живее почти целия свят. Разминаването през 20 и 21 век е 13 дена.

Старата Нова Година

или Циганската Нова Година

Старата Нова Година е един рядък исторически феномен, който можем да приемем за един допълнителен празник, който се получава от смяната на леточислението.

Интересно е,  че разликата между Юлиянския и Григориянския календар се увеличава всяко столетие. Затова от 1 март 2100 разликата ще бъде 14 дена.
14 януари е и ден на Свети Василий Велики, по стар стил. Ние празнуваме Васильовден на 1 януари.

На 14 януари се празнува и  Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи у нас. Празникът се нарича още Василица, Васильовден или Банго Васил (куцият Васил).

Иманяколко ромски легенди. В някои от тях Банго Васил е застъпник и защитник на ромите - възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите.

В други легенди Банго Васил е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин.

Според трета легенда, Свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат ромите, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг.

Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица.

Банго Васил е семеен празник и задължително се посреща с птиче месо - гъска или петел.

При всички ромски групи вечерята на 13 срещу 14 януари е изпълнена с богата символика. На трапезата има сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка.

Всички къщи, в които се празнува Банго Васил, остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът.

Едва след настъпването на Новата година ромите започват да посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, за да им да носи късмет.

В полунощ настъпват Васильовден и Новата година. От този момент започва и сурвакането.

 

Valq Petkova Ne e samo ciganska , ima narodi, koito posre6tat Koleda i NG spored Ulianskiq kalendar, vapros na izbor.

 

Мария Иванова Везарова

Честита Нова Година Старостилци -

руснаци, арменци, черногорци, македонци, сърби, роми-

И щом има повод - трябва да има и трапеза,

и вино за наздравица и вкусна гозба!

 

Понеже по Коледа и Нова година си

приготвихме други вкусни неща

днес у нас ще има Капама!

 

Весел Празник!