14 март

14 март
Празници и събития:
Световен ден на съня – Световната асоциация по медицина на съня обявява втория петък на март за международен Ден на съня през 2007 г. През 2019 г. датата е 15 март.

Световен ден на бъбрека - Световната кампания през 2019 г.  е под наслов "Бъбречно здраве за всички и навсякъде". Българите разполагат с най-модерното лечение на бъбречните заболявания, каза  доц. Марин Георгиев, председател на Българското урологично дружество, началник на Клиниката по урология в Александровска болница.

Римокатолическа църква – Св. Матилда

Св. Бенедикт - На 14 март Православната църква чества деня на св. Бенедикт, чиято памет се почита от римокатолиците на 11 юли. Той се смята за главен основател на монашеския живот на Запад и е автор на „Устав на св. Бенедикт" – първия и досега най-важен манастирски устав в латинската традиция. В негова чест последователите и духовните му братя се нарекли бенедектинци.

piДенят Пи 3.14 (International Pi Day). За първи път този ден се отбелязва през 1988 г. в научно-популярният музей Експлораториум в Сан Франциско (San Francisco Exploratorium). Идеята за отбелязването на деня точно на 14 март дава физикът Лари Шоу. Любопитно съвпадение е, че на 14 март е и рождената дата на Алберт Айнщайн.
С това необичайно число ние се още в началните класове на училището, когато започваме да учим фигурите кръг и окръжност. Числото Пи – математическа константа, която изразява отношението на дължината на окръжността към дължината на диаметъра й. В цифрово изразяване Пи започва като 3.141592 … и има безкрайно математическо очакване.
Пи е математическа константа, която изразява е отношението между периметър на дадена окръжност и нейния диаметър и обикновено се използва в математиката, физиката и техниката. Обозначава се с гръцката буква и е познато още като Лудолфово число и като Архимедова константа.

melnik elba valtava Срещата на реките Елба и Валтава, Чехия, до град Мелник

Световен ден на реките (Day of Action for Rivers), преди това е бил известен с името Световен ден на борба срещу язовирни стени (плотина), за реки, вода и живот (International Day of Action Against Dams and for Rivers, Water and Life). В началото на това движение през 1998 г., на този ден по цял свят са били проведени повече от 50 акции и протести в над 20 страни, включително Бразилия, Индия, Тайланд, Австралия, Русия, Япония, Съединените щати.

Steak Day - сатиричен празник, създаден в САЩ като отговор на Свети Валентин и празнуван месец по-късно

На този ден:
• 1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи в случай, че не приемат християнството.
• 1897 г. – В България е обнародван е Закон за задължително носене на дрехи и обувки местно производство от държавните чиновници.
• 1909 г. – Дадена е амнистия на отклонилите се от военна служба до обявяването на Независимостта на България на 22 септември 1908.
• 1927 г. – В Букурещ е създаден Висш съвет на българите в Добруджа.
• 1949 г. – Създадена е Висша атестационна комисия за присъждане на Научни степени и звания в България.
• 1958 г. – Асоциацията на звукозаписните компании в САЩ учредява наградата Грами.
• 1994 г. – Над град Шефилд (Англия) е регистрирана най-дългата дъга, която можела да се наблюдава в продължение на шест часа.
• 1998 г. – На турнир в Калифорния английският тенисист Грег Руседски поставя световен рекорд за скорост на топката при подаване (240 км/ч).
• 2000 г. – Стивън Кинг става първият писател, публикувал свое произведение в Интернет.

Родени на този ден
• 1681 г. – Георг Филип Телеман, германски композитор († 1767 г.)
• 1804 г. – Йохан Щраус (баща), австрийски композитор († 1849 г.)

• 1879 г. – Алберт Айнщайн, германски физик, Нобелов лауреат през 1921 († 1955 г.)
• 1937 г. – Надка Караджова, българска народна певица († 2011 г.)

einsteinИма два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса. Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо Айнщайн

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.