Международен ден за борба с наркоманиите и наркотрафика

Международен ден за борба с наркоманиите и наркотрафика
Изследване от 2017 г. показва, че около 26% от учениците между 9-ти и 12-ти клас са употребявали някакво психоактивно вещество.

Употребата на марихуана води до шизофрения  и психоза


Има едно подценяване на въздействието на канабиса върху изграждащата се детска и юношеска психика. В моята практика съм имал пет случая на младежи, които стигат до психично разстройство с халюцинации, с параноя, само от употреба на канабис, обясни, д-р Юри Кацаров, клиничен психолог от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите по БНТ.

26 юни – Международен ден за борба с наркоманиите и наркотрафика


С резолюция от 7 декември 1987 г. Общото събрание на ООН определя 26 юни за Международен ден за борба със злоупотребата на наркотици и наркотрафика - International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking


Наркотиците са едно от най-големите предизвикателства на нашето време. Те са част от цивилизацията, културата и митовете, и присъстват в живота ни, независимо дали приемаме съществуването им или не. Ако кажем, че ги няма, че не са проблем, който се отнася до нас, утре жертва може да бъде нашето дете. А когато то стане зависимо от наркотиците трудно може да го познаем. Често това означава и живот без бъдеще, една зависимост, в която са жертва и наркомана и най-близките му хора.
Наркотиците „проникват“ навсякъде и никой, независимо от социалния си статус, образование, материална задоволеност или нищета, не е предпазен от сблъсък с тях. Многомилионната армия на консуматорите на дрога непрекъснато расте и което е по-страшно – непрекъснато се подмладява.

cannabis, marijuana, марихуана cannabis, marijuana, марихуана

Статистиката сочи, че 8,6% от българите на възраст между 15 и 64 години са употребявали психотропни вещества поне веднъж в живота си. Употребяващите хероин в страната са между 20 000 и 30 000 – по данни на Национален фокусен център по наркомании, 33 % от младежите до 18 години са употребявали поне веднъж през живота си наркотик.
Учениците, на възраст 15-16 г., които са употребявали канабис минимум един път през живота си, са 24,3%. България е на пето място сред страните от ЕС с 42% смъртност на наркозависими до 25-годишна възраст.
Най-често употребяваните психотропни вещества, освен алкохол и никотин, са марихуана, амфетамини, екстази, кокаин и хероин.

Как в България се борим с наркоманията? Каква е държавната политика за превенция? Получават ли наркозависимите адекватно лечение? Кои са местата към които могат да се обърнат за помош наркозависимият или неговите близки? Каква е ролята на неправителствения сектор?


Следва продължение в търсене на отговори на тези въпроси с днешна дата в България

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.