Международен ден за борба с наркотиците

Международен ден за борба с наркотиците

26 юни - Международен ден за борба с наркоманиите и наркотрафика


На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. Датата е приета на Общото събрание на ООН през 1987 г. и изразява решителността на всички страни-членки да засилят действията си и сътрудничеството си за постигане на свят без наркотици.Между 20 000 и 30 000 са употребяващите хероин в България - цифрата е от статистиката на Националния фокусен център по наркомании.

Повече от една трета от наркозависимите в България никога не са опитвали да се излекуват.

33 процента от младежите до 18 години в България са употребявали поне веднъж през живота си наркотик.

По данни на Националния център по наркомании у нас броят на използващите системно хероин, амфетамини и кокаин, е около 20-30 хиляди.

България е на пето място сред страните от ЕС с 42 на сто смъртност на наркозависими до 25 години.

Хората, зависими от наркотиците, имат трудности в осъществяването на нормално общуване, поведението им е насочено преди всичко към набавяне на веществото, те нараняват близките си, губят приятелите и работата си. Наркотиците намаляват способността за правилна преценка. Това означава, че наркоманите често поемат повече рискове, например като това да правят секс без да вземат предпазни мерки . Това може да доведе до инфектиране с хепатит, ХИВ и други болести предавани по полов път. или да карат кола дрогирани. Това може да доведе до катастрофа.

Един от най-добрите начини да се предпазим е да се информираме.


Тревожен факт е, че употребата на марихуана може да довде до психоза.


"По-голям проблем са амфетамините и най-вече дизайнерските дроги. Ситуацията отдавна е извън контрол. Не мисля, че някога е правен сериозен опит да бъде контролирана. Необходими са много елементи, за да бъде и превенцията ефективна, и лечението сериозно, но на практика нищо не се прави. Държавата изобщо игнорира този проблем. Например в Гърция само на база здравни осигуровки се преминава едно лечение, което в България съществува, но е много скъпо и недостъпно за повечето хора. Превенцията у нас е на много ниско ниво. Прекалено много зачестиха обажданията на майки на 15-16-годишни лица, които действително са в абсолютно задънена улица заради дизайнерските дроги. Няма къде да се лекуват тези деца, а е много лесно да се сдобият с тази дрога и то по интернет", каза в ефира на БНР Веселина Божилова от Сдружение "Майки срещу дрогата":

Консултация и съвет по всички въпроси, свързани с наркотиците и алкохола, можете да получите на анонимната и безплатна национална телефонна линия на Националния център по наркомании: 0800 133 22 - от понеделник до петък, от 14.00 до 20.00 часа.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.