Село Старосел е разположено между планината Средна гора и Тракийското равно поле и привлича с историята на древните траки, с прочутото местно вино и с лековитата минерална вода.
Селото е много близо до известния СПА курорт Хисаря и не отстъпва нито по свойствата на минералните води, нито с минералните басейни.

На няколко километра от Старосел са открити забележителни паметници, светилища, останки от цели градове и гробници на тракийски велможи. Това богато историческо, културно и археологическо наследство от пет века преди Христа привлича много туристи от страната и от чужбина, тъй като останките са добре запазени и интересно представени на посетителите.

Тук се намира и прочутата винена изба „Старосел”. Тя произвежда около 1 милион бутилки бели, розе и червени вина годишно от собствени лозя на площ от 200 хектара, на които се отглеждат 8 сорта грозде. Тя може да бъде разгледана и да се дегустират местните вина. Избата  спазва и продължава традициите във винопроизводството, наследени от древните траки, които са живели тук и които са били вещи във винопроизводството.

Новата Царица на виното откри сезона на гроздобера в Старосел
Какво: Откриване на гроздобера
Къде: село Старосел, Пловдив
Кога: 9 септември 2018 г.


По традиция втората неделя на септември с пищна церемония се дава началото на гроздобера в Старосел. Празникът започва с ритуално мачкане на грозде от новата Царица на виното.

Изборът на „Царица на Виното“ е цял спектакъл. Претендентките за титлата се представят в Храма на виното, където им се разказва древната „Легенда за лозата“. Момичетата дефилират в носии от различни фолклорни области и представят характерни мотиви от Добруджанската, Шопската, Северняшката, Тракийската, Странджанската, Родопската и Пиринска области.
Избраната за Царица се закича с венец, заплетен от първата лозова клонка, зарязана на Трифон Зарезан, оплетена с омайни билки, брани рано в зори на Еньовден, окичена със свежи есенни цветя и плодове.


Сред седемте претендентки първа се класира 19-годишната Бояна Ацева, студентка по право в Нов български университет. Тя беше закичена с венец, сплетен от първите лозови клонки, зарязани от Трифон Зарезан и оплетен с омайни билки, брани рано сутринта на Еньовден.


Сред изненадите за всички гости на събитието са био базар, алея на занаятите, конкурс за най-добра обредна питка и съревнование за най-добър гроздоберач. Посетителите могат да се насладят и на винени дегустации в осъвременения Храм на виното.

снимки: БНТ