Международен ден на музеите

Международен ден на музеите

Международен ден на музеите 18 май 


Международен ден на музеите - чества се за първи път на 18 май през 1978 г. Решението за празничната дата е взето през 1977 г. в Москва на 11. генерална конференция на Международния съвет на музеите. В цял свят на този ден служителите на музеите и галериите празнуват своя професионален празник, като организират най-различни културни събития.Традиция е вече в съботната вечер преди 18 май да се провежда Нощ на музеите и галериите, през 2015 г. на 16 май за 11-ти път у нас.

Един от най-полезните и приятни начини човек да опознае историята, бита, обичаите и традициите на дадена страна, е като посети местните музеи.

В България има повече от 200 музеи. И те се радват на интерес. Създават се нови експозиции, правят се по увлекателен начин, провеждат се интересни срещи.

muzei 1

Националният исторически музей в столицата е най-големият в България и с изключително богати фондове – с предмети от палеолита до наши дни. Създаден през 1973 г., съхранява над 650 000 артефакта. Сбирките му са разнообразни: нумизматика, оръжия, отличия, предмети от бита, облекла, везба, творби на църковното, приложното и изящното изкуство, документи, снимки, киноархив, и т.н…Първата му представителна експозиция е открита през 1984 г. в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Понастоящем експозициите му са разположени в „Дом номер 1” на Президентската резиденция в Бояна. В него посетителите могат да видят великолепни съкровища от времето на траките, културни ценности от античността, римската епоха, Средновековието, Възраждането, Третото българско царство.

Националният природонаучен музей е най-старият музей у нас, има над 120-годишна история. Смята се, че той е и най-старият и най-богатият между природонаучните музеи на Балканския полуостров. Дейностите, с които се занимава, са: управление и съхраняване на колекциите, разпространение на природонаучните знания чрез експозиции, фундаментални и приложни изследвания, обучение на докторанти и млади специалисти, експертна дейност. Неговите зали служат за практически занятия на студенти и ученици. Годишно музеят се посещава от около 50 000 души. Организират се различни временни изложби.

Националната художествена галерия и Етнографският музей са в една сграда в центъра на София, в бившия царски дворец.  Посетителите могат да научат любопитни подробности за бита и обичаите на българите, да разгледат богатата колекция от традиционни български носии, характерни за различните краища на страната.

muzei 2

Домът на хумора и сатирата в Габрово Наред с музеите, излагащи картини, исторически или археологически паметници, у нас съществуват и редица други, някои от които – уникални. Сред тях е Домът на хумора и сатирата.

Музей на виното в Плевен. Уникалната му експозиция е подредена в естествена пещера, само на 5 километра от града. Музеят е проектиран от български и френски архитекти и енолози. Посетителите могат да се запознаят с историята на винопроизводството по нашите земи от времето на траките до наши дни, да разгледат древни съдове за производство на вино, ритони и фиали. В изложбата са включени над 7 хиляди бутилки с вина на възраст между 30 и 90 години. Най-ценните експонати са на повече от век.

Сред емблематичните за страната ни музеи са също така този на българската маслодайна роза в Казанлък и на киселото мляко в с. Студен извор, родното място на откривателя на прочутия Lactobacillus bulgaricus д-р Стамен Григоров. В него се съхраняват голям брой информационни материали за българското кисело мляко. От първата научна публикация на д-р Григоров, отпечатана на френски език през 1905 г. – до последните проучвания върху противораковите свойства на Lactobacillus bulgaricus, извършени в Япония.

 muzei 3

Музеят на дунавския риболов и лодкарството Гостите на крайдунавския град Тутракан могат да посетят Музея на дунавския риболов и лодкарството – единственият по рода си по поречието на р. Дунав. В залите му се съхраняват пособия за риболов от древността до наши дни. Фотоси и графики разказват за риболова в българския участък на реката. Впечатляваща е снимката на близо 400-килограмова моруна, уловена в далечната 1942 г. Отделено е място и за лодкостроенето, което се развива в този край още от римско време.

Музеят на  мозайките се намира в град Девня. Построен е по специален проект, върху основите на стара римска сграда с мозайки, която с датира от края на III – началото на IV век. Там могат да се видят мозайки, изработени от малки кубчета мрамор, печена глина, цветно стъкло и варовик. Те са служели за украса на подове и стени в различни по предназначение помещения – жилищни, обществени, култови и гробници. Мозайките изобразяват различни сцени, най-често от гръко-римската митология, птици, животни, както и геометрични и растителни мотиви.

Музей на солта в Поморие. Добивът на морска сол е много стар поминък за района. Археологически находки свидетелстват, че там е имало солници още през V век пр.н.е. Технологията за добив на сол се предавала от поколение на поколение.

Появяват се и развиват и нови музеи у нас, като Музей на религиите и музей на бирата  в Стара Загора.

Нов е музеят на социалистическото изкуство с произведения, създадени между 1944-1989 г. – т.нар. период на тоталитаризма.

Музей на съвременното изкуство, в  залите му могат да се видят творби на известни български автори като Христо Явашев и Жорж Папазов, както и на световни имена като Пикасо, Дали, Шагал…

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.