Въздигане на хляба

Въздигане на хляба
"Панагия" е името, с което се нарича Богородица,

въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно...

До днес си мислех, че думата е гръцка и е свързана с Гърция, а се оказва, че има и празник на хляба, на този ден в Кюстендил...
колко малка ни е страната и колко красиви истории и места има в нея

Панагия, Въздигане на хляба


Благодарение на снимките на Емилия Миланова се пренасяме в атмосферата на Кюстендил и на празника на хляба, който се е провел на 14 и 15 август 2013 г.


Младите ще продължат традициите, нека да са живи, здрави и все така усмихнати!


 Красотата не е само в питката,а и в прекрасната дантела,която е създала ръката на българката!


 КЮСТЕНДИЛСКИ ЗЕЛНИК е! Виж как хубаво е надиплен,като моминска пола, голям майсторлък се иска, а и повече търпение и време е необходимо. Не напразно има и поговорка-''Остави си делник,да омесиш зелник!''


 

Идеята на събитието е да бъде представена традицията по замесването на богородичния хляб и изпичането му в подница. Самото действие около приготвянето на хляба е ритуал, наподобяващ черковно тайнство. Освещава се житото, а предметите свързани със замесването на хляба са изпълнени със сакралност. Идеята е по-възрастните да предадат и да научат по-младите на тайнството на приготвяне на вкусен хляб.

По традиция се включват селата около Кюстендил, които са известни кое със своите ябълки, кое с черешите или с това, че Майстора е рисувал своите картини там. На самия празник, който се провежда близо до църка свещеникът благославя просфората и виното.

Издига просфората, питата, после благославя хляба и присъстващите.

В по-широкия смисъл Панагията е името, с което наричаме Богородица. "Панагия" също са медальоните с богородични изображения, на "Панагия" са наречени много църкви, крепостни стени, дори и градове.

1 Коментара

Eli Отговори

kakvi prekrasni bulgarski tradicii imame.Pitkite sa bojestveni

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.