Денят на лятното слънцестоене носи много символика. Енергията на Слънцето – живителна, унищожителна и пречистваща, достига своя връх. В страните на Европа, САЩ, Канада – денят на лятното слънцестоене, „завършва“ на 24 юни – деня Рождение на св. Йоан Кръстител (St John's Day). На този ден се преплитат езическите и християнските традиции.

Дали вярваме или не, но има нещо мистично в този най-дълъг ден и най-кратка нощ.


У нас традицията езическото се вплита в християнското. Край Старосел, древното тракийско култово селище, се извършват ритуали в честа на Майката Земя и нейния син – Богът Слънце. Освещава се храна,  вино, мед, зехтин и се отправят молитви за закрила и здраве.
Еньовден също е част митологията на лятното слънцестоене. Според християнската традиция, това е рождения ден на Св. Йоан Кръстител. Билките, брани на този ден, могат да лекуват всякакви болести, защото в тях е съсредоточена най- много от живителната слънчева енергия.Традиции за Еньовден


Еньовден-в-Етъра

Еньовден в Етъра. На този ден ни храни енергията на природатаСлънцето - символ на живот


Слънцето е древен символ, един от основните в човешката цивилизация. То е източник на живот, обожествявано е от всички култури и неговият символ – огънят, е задължителна част от всички човешки ритуали, както и изобщо от живота на човека. Няма народ, който да не е свързал най- дългия ден в годината с обреди, гадаене и молитви за здраве и сила на хората.Денят на най- дългото слънце - Midsummer


Скандинавските народи имат много тачен празник в този ден. Нощта на лятното слънце (Midsummer Eve, , also known as St John's Day,) е със значение в днешни времена подобно на Коледа и се отбелязва повсеместно с големи празненства във всички Скандинавски държави. През деня жените се окичват с венци от цветя и танцуват около т. нар. Майско дърво ( Maypole ). Вечерта се палят огньове, които да пречистят хората, има традиционна храна, музика, танци.

Midsummer

Светът е малък и имах възможността да опозная Стокхолм, от времето когато цъфтят вишните в Kungsträdgården, лятото с белите нощи, когато започва да ти липсва мрака на юга, до кратките сиви дни около Коледа. Много красив и подреден град, в края на юни цъфти свирчовината, която и тук е на голяма почит, кратък дъжд и отново грее слънце, а въздухът кристално чист. Морето е навсякъде около теб. А вечерите са спокойни, тихи, заведенията са пълни и хората разговарят... Усещането за белите нощи е странно, просто не става тъмно, а е едно странно сиво небе, което преминава в ден.

Maypole

В Испания, в Барселона, се празнува Денят на Сан Хуан - San Juan, нарича се още  “Nit del Foc” –  което означава “Night of Fire”, „Нощта на огньовете“. Има много запалени огньове, които се прескачат, има фойерверки и всенародно веселие.

San Juan

снимката е от Барселона - градът гледан от хълмовете, вижда се Саграда Фамилия, кулата Агбар о хотел W, който е брега, а до него са Аквапарка и паметника на Колумб


В келтската традиция се чества денят на Св. Джон (St. John Day). В Нощта на лятното слънце се палят огньове за пречистване и обновление. Много популярна е събирането на Стоунхендж. Според последните изследвания този паметник представлява гигантски слънчев часовник и е строено с тази цел - да бъде място именно на култа към Слънцето. И днес там се събират хора от цял свят да изпратят Слънцето в апогея му и да отправят молитвите си. От хипари до съвременни друиди ( келтски жреци ) - всички, които вярват в енергията на най- дългото лятно слънце се стичат на Стоунхендж.

St. John Day summer StonehengeSt. John Day summer Stonehenge


На Изток също се празнува Лятното слънцестоене – приема се за празник на Ян енергията – мъжкото начало в света. В Китай се палят огньове и към предците се отправят молитви за закрила. От този ден обаче Ян намалява и се трансформира в Ин, която има своя апогей през зимното слънцестоене. В китайската традиция се слага акцент именно на трансформациите на енергиите.


Използвани снимки от сайта etar.org - Еньовден в Етъра