Традиции за Еньовден

Традиции за Еньовден

Традиции за Еньовден


Според народните вярвания Еньовден бележи средата на лятото и от този ден нататък дните започват да намаляват и времето се обръща постепенно към зимата. За този ден народът казва: "Слънцето грее, прекатурва се, завърта се и тръгва към зимата" или "Еньо наметнал кожуха, да иде за сняг". Затова се смята, че от Еньовден започва далечното начало на зимата. От този ден нататък слънцето започва бавно да "умира" и годината да клони към зимата.


По стара народна традиция на Еньовден (24 юни) се берат 77 билки и половина за всички болести и една без име. Вярва се, че на този ден билките имат най-голяма лечебна и магическа сила, берат се рано сутрин, преди изгрев слънце. От набраните билки, първа трябва да е еньовчето.  Докато се берат билките трябва да се мълчи за да се запази магията на билките пълна.

Традиция е от набраните билки да се направи и венец, да се върже с червен конец и се нарича на членовете на семейството. Венците се оставят навън през нощта, а на сутринта се гадае по венеца за здравето на този на който е наречен.

Днес, ако излезете за билки да берете сред природата си направете еньовски букет и го сложете след това да изсъхне, да ви пази и напомня за красотата на природата през цялата година. Може да подарите такива малки букетчета с билки и на близките ви хора.

Набраните билки се пазят през цялата година и се използват като лек за всякакви болести под формата на чай, запарки и други. Според народните вярвания болестите по човека са 77 и половина. За 77 болести има цяр, само за половината болест – няма. Всъщност, и за нея има половин билка, която само определени билкари могат да намерят в потайната доба на еньовденската нощ.

Важно е да се знае кога е подходящо да се берат билки, в каква фаза на развитието им и кои части от растенията се консумират, за да се използват най-пълноценно лечебните им свойства.

-       стръкове и листа - се берат малко преди или по време на цъфтежа,

-       цветове – малко преди или след пълното им разтваряне.

-       плодове -  се берат напълно узрели,

-       корени и други подземни части – през есента, след увяхването на надземната част на растението или рано на пролет, преди да започне развитието им.

-       пъпки - се събират рано на пролет, преди разпукването им,

-       семена – малко преди или при пълното им узряване.

en2

Преждевременното или закъснялото бране води не е добре, тъй като се събират билки без добри лечебни качества.

Важно и как да се пренася билките, за да не бъдат увредени. Не е желателно да се смесват различни билки на едно и също място. Много важно е и как се съхраняват билките. Ако решите да използвате някоя билка първо се запознайте с нея, за какво, как и кога е полезна. Можете да се консултирате с фармацевт в билкова аптека или лекар.

Трябва да се помни, че лечението е в дозата и прекаляването може да е опасно за здравето. Както е казал Парацелс „Всичко е отрова, всичко е лекарство, едното и другото се определя от дозата”. 

Народният лечител Д. Димков казва „Билките са живи същества като нас"

България е богата на лечебни растения, ако се следва сезоните във вашето меню напролет ще има коприва, ще приготвите сироп от свирчовина, ще наберете липа, лайка, мента, маточина за чай, а през есента шипка, арония, дрян… през зимата ще преборите настинките с билков чай. Билките правят по-вкусни и рецептите, които приготвяме.

На  Еньовден се отбелязв и деня на българското лекарство и професионален празник на фармацевтите у нас, който се чества от 1994 г. по идея на в. "Български лекар". Аптеките са и първото място, което посещаваме при здравословен проблем, дори преди прегледа при специалист..

На Еньовден празнуват хора с имена Еньо, Енчо, Йоан, Йоана, Янко, Янка, Яни, Яна, Янчо, Янита... Да сте здрави, късметливи и щастливи!

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.