Ден на българския туризъм

Ден на българския туризъм
На 27 август 1895 г. по покана на знаменития български писател Алеко Константинов 300 души, между които е и Иван Вазов, изкачват Черни връх (2290 м.) – тази дата се приема за начало на организираното туристическо движение в България.

Затова и последната неделя от август традиционно се отбелязва като Ден на туризма у нас.

През 2017 г. в събота 26 август бе проведен Витоша run - планинско бягане, което стартира в парка зад НДК, а финала е на Черни връх, като маршрута минава през Южен парк и излиза в планинат.

Последният уикенд на август е чудесен повод за всеки да бъде сред природата. Софиянци имат късмета да живеят до Витоша -  планина, която колкото повече опознаваш толкова повече разбираш колко е голяма. До София са и Плана, Лозенската, Люлин, Стара планина, Средна гора.... в България има 37 планини с кола за час сте до 20 от тях. Има много възможности, за всеки сезон...

27 август -  учредяването на клуба на българските туристи


алеко гледа към витоша 1

Алеко гледа към Витоша


Предисторията на организирания туризъм в България е свързана с пътувания до Божи гроб в Ерусалим, с поклоненията в Рилския манастир на търговци, пътуващи от Беломорието за Дубровник, Виена и Будапеща, които преминават през Разложката котловина и ползват местни водачи от с. Добърско, с уроци сред природата на даскал Бачо Киро Петров, с излети на членуващите в клуб "Весела България" към читалище "Славянска беседа" и създатели на Урвич клуб.

На 27 август 1895 г. на Черни връх е учреден клуб на българските туристи по покана на Алеко Константинов - виден български общественик, демократ, юрист, писател.

Поканата е публикувана във в."Знаме", бр.99 от 23 август с.г. с адресат - любителите на българската природа. Отзовават се повече от 300 души, различни по възраст, пол, социална принадлежност. Идеята е, чрез създаването на организирано туристическо движение да се изучава България, нейните прекрасни природни дадености и богато културно-историческо наследство, да се възпитават гражданите й в най-ценни морални добродетели. Поради убийството на Алеко движението заглъхва, за д се възроди отново през 1899г./23 август/ в Първо българско туристическо дружество "Алеко Константинов".

vitosha kym cherni vryh
По пътеката от Златни мостове към Черни връх

Изготвен е устав, определени са целите, задачите, програмата. Започва се активна организаторска и културна дейност.В първите години на 20 век туристическите клонове в страната се множат. Учредява се Юношески туристически съюз, към който се изграждат детски подготвителни чети. За разрастването и развитието на организираното туристическо движение спомагат отношението и съдействието на държавни институции, Министерство на железниците, Министерство на народното просвещение, читалища, лесничейства, кметства, военни и др. Въпреки пречките и трудностите свързани с политическите събития - Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни, туристическите клонове продължават да водят с прекъсвания организационен и културен живот. Смяната на един обществен строй с друг безусловно оказва влияние върху числеността, но не и върху идеалите и целите. Възпитанието на туристите в етични и естетични ценности характеризират движението до днес.

На рождения ден на Аелко се организира традиционния поход - По стъпките на Алеко 


27 септември - Световен ден на туризма и морето


Иползван зточник: http://www.btsbg.org/

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.