По стъпките на Алеко


За Алеко може да се пише за творчеството му и за началото на организираното туристическо движение в България. Този пост е за това за планината, за Витоша, за Черни връх, за хижа Алеко, пред която е паметника на Щастливеца.

София е град с планина, и не е само Витоша. Изкачването на Черни връх е традиция в нашето семейство. Има различни пътеки и начини по трудност да се стигне върха. Важното е да се тръгне по някоя пътека. По пътеките към върха всеки сезон може да се срещнат хора на всякаква възраст.

aleko

Походът е посветен на 120 години от изкачването на Черни връх от  Алеко Константинов и поставянето на началото на организирания туризъм в България.


Събитието ще се проведе за втора поредна година по случай 152-годишнината от рождението на писателя. Идеята на организаторите е изкачването да се превърне в традиция, целяща да обедини любителите на туризма в България около историческите ценности и знания, които могат да бъдат придобити в условията на отдих и опознаване на природните блага на страната.

Продължителността на прехода е 4-5 часа в едната посока. Участниците ще имат възможност да изберат дали да използват лифт на качване или слизане.


Изкачването на върха ще стане на 17 януари 2015 г. - събота. И тази година сборният пункт, от където всички желаещи да се включат, ще започнат заедно изкачването, е последната спирка на автобус №93 - "Лифт Драгалевци". Тъй като началният час е 8:00, тези, които ще използват автобуса, за да се придвижат до сборния пункт, могат да бъдат в 7:20 часа на автостанция "Хладилника", където заедно с част от екипа на "Българска история" организирано ще пътуват с градския транспорт.

Организаторите отправят призив никой да не подценява планината и опасностите, които тя крие, и всички, решили да вземат участие, да предвидят удобно и топло облекло.

shtastliveca 2
През 2014 г. над 250 души се включиха в изкачването на Черни връх в памет на Щастливеца.

Алековата пристрастеност към пешеходните преходи из природните красоти на любимата му Витоша оставят дълбока следа в историята на българското туристическо движение и името му става символ и негова емблема. Алековият призив “Опознай родината, за да я обикнеш!” и днес се знае от малки и големи, тръгнали по туристическите пътеки на България. С цел създаването на организирано туристическо движение в страната, Алеко, съпровождан от неговия съмишленик, другар и добър планинар - софийския адвокат Никола Тантилов, правят проучвателно четиридневно преминаване през Витоша. На 12 юли 1889 година двамата тръгнали в 5 часа сутринта от Борисовата градина. Преминали през Урвичкия манастир "Св. Никола" в Лозенската планина, който се намира съвсем на близо до десния бряг на река Искър. По-нататък маршрутът им преминал през Кокалянски манастир "Св. Архангел Михаил" в Плана планина и оттам - в село Железница. По-нататък през непознатата и още девствена Витоша, преминавайки през връх Скопарника, достигнали до първенеца на планината - Черни връх. По предварителни описания и ползвайки малкото и немного точни предимно руски военни топографски карти, двамата другари правилно се ориентирали и установили, че се намират на върха. Продължавайки по-надолу по водосбора и край Владайската река, в края на четвъртия ден достигнали до село Владая. Това първо преминаване на Алеко Константинов през витошкия първенец е подробно и живописно отразено в пресата от неговия тогавашен спътник Никола Тантилов през 1907 година, по повод десетгодишнината от гибелта на Алеко.

След значителна подготовка и разгласа паметното изкачване се осъществява шест години по-късно на 28 август 1895 година. Без необходимите познания за екипировка като най-необходимото, облекло, обувки, храна, на тази паметна дата на Черни връх се отзовават 300 души. Между тях е бил и патриархът на българската литература, сладкодумецът и изключителният пътеписец Иван Вазов. Намеренията на Алеко са били на това място и тогава да стане учредяването на първото туристическо дружество в страната с председател Иван Вазов. Неочакваното и много бързо влошаване на времето осуетило това намерение на Алеко Константинов. Въпреки това събитието е било достатъчно от историческа гледна точка, за да се счита като рождена дата на организираното туристическо движение в БългарияСамият Алеко няколко дни по-късно в софийската преса описва случая с възкликването:

"Невероятно, но факт, 300 души на Черни връх!" 

Източник БНР

Снимките са от изкачването ни на Черни връх на 11.01.2015 г. Маршрутът е следния с автобус 66 от Хладилника се стига на Златни мостове. Пътеката е маркирана и има много хора. Прибирането беше през Торфено бранище и слизане в Княжево.